Ekološka edukacija u JU OŠ Bašigovci

Ekološko udruženje „Eko zeleni“ Tuzla, jučer je organiziralo ekološku edukaciju za učenike OŠ Bašigovci.

Edukaciji su prisustvovali učenici od 6 do 9 razreda.

Ekološko vaspitanje i obrazovanje se javlja kao neophodan faktor društvenih procesa, uvrštavajući temeljne ekološke vrijednosti i znanja u vaspitno-obrazovni sistem, i na taj način mijenjajući sveukupno ljudsko ponašanje u cilju održivog razvoja i suživota. Upravo na tim osnovama se zasniva proces vaspitanja i obrazovanja za zaštitu životne sredine.

Edukaciju na teme ekologije u OŠ Bašigovci vodi učiteljica Saliha Paočić.

Za članove ekološke sekcije u organizaciji uprave OŠ Bašigovci, održano je predavanje od strane stručnjaka iz oblasti ekologije iz Udruženja Eko zeleni Tuzla

Uključivanje ekološke problematike u osnovne naučne procese današnjice ključan je zahtjev obrazovanja za okolinu. Brojni su akteri odgovorni za zagađivanje životne sredine te je nužna njihova edukacija u smislu razvijanja ekološke svijesti.

Učenici se moraju suočiti sa rastućim problemima svijeta i njihovo ekološko obrazovanje mora početi u osnovnoj školi i nastaviti se u srednjoj školi. Zato se i organiziraju ovakve edukacije.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više