Ekonomski procvat Živinica: Grad u suficitu od 1,2 miliona KM, izvoz povećali za blizu 50 posto

Na četvtoj manifestaciji “Gradonačelnik sa privrednicima” sumirani su rezultati poslovanja u 2019. godini i dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Grada Živinice.

Kako je pojasnio gradonačelnik Samir Kamenjaković, rezultati stanja privrede određuju se na osnovu nekoliko parametara a Grad Živinice po svim tim pokazateljima Grad Živinice bilježi značajan napredak i kontinuiran rast.

“Poboljšana poslovna klima uvjetovana većim angažmanom Gradske administracije i lokalne vlasti kako bi se privukli novi i zadržali već prisutni investitori, zatim izgradnja i uređenje postojećih i novih poslovnih zona, kreiranje programa podrške novim i postojećim poduzetnicima, otvaranje mini poslovnog inkubatora za Start-up biznise, kreiranje pozitivne medijske slike, te otvaranje Centra za biznis doprinijeli su tome da je Grad Živinice u protekloj godini ostvario bruto prihod preko 736 miliona KM, od čega je skoro 117 miliona prihoda od izvoza, te neto dobit koja iznosi preko 33 miliona KM” – kazao je Kamenjaković.

Investitori su u uređenu Poslovnu zonu u Ciljugama uložili 80 miliona konvertibilnih maraka a otvoreno je 1.400 novih radnih mjesta u preko 30 kompanija, piše Biznisinfo. – Danas imamo 736 miliona KM prihoda od ukupnog obrta, i povećanu stavku prihoda od izvoza. Prije tri godine smo imali oko 80 miliona KM, a danas imamo oko 117 miliona KM što je važan pokazatelj. Ovdje ne želimo stati, nego želimo napraviti repoziciju Grada, a u projektu je i naučno-tehnološki park gdje ćemo proizvoditi nove tehnologije. Želimo se baviti i cirkularnom ekonomijom i kroz cirkularnu ekonomiju baviti se naknadnom obradom otpada s obzirom na to da je počela izgradnja Eko-Sep deponije. Želimo staviti turizam na poseban nivo kako bismo imali sva tri važna resursa koja mogu podići Budžet. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u suficitu 1,2 miliona KM i sa ovakvim načinom i programom za budućnost Grada Budžet može sigurno biti preko 35 miliona KM što će omogućiti kvalitetniji život građana u Gradu Živinice – kazao je Kamenjaković.

Deset najuspješnijih kompanija Grada Živinice u 2019. godini:

  1. ALFE-MI d.o.o
  2. Profine BH d.o.o Živinice
  3. AFT Bosnia d.o.o Živinice
  4. OMEGA d.o.o Živinice
  5. Disk d.o.o Živinice
  6. SONRA d.o.o Živinice
  7. Z.H.- ZOLA d.o.o Živinice
  8. STAR-CENTAR d.o.o Živinice
  9. ADEN d.o.o Živinice
  10. KERA & DISK d.o.o Živinice
Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više