Ekonomski procvat Živinica: Grad u suficitu od 1,2 miliona KM, izvoz povećali za blizu 50 posto

Na četvtoj manifestaciji “Gradonačelnik sa privrednicima” sumirani su rezultati poslovanja u 2019. godini i dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Grada Živinice.

Kako je pojasnio gradonačelnik Samir Kamenjaković, rezultati stanja privrede određuju se na osnovu nekoliko parametara a Grad Živinice po svim tim pokazateljima Grad Živinice bilježi značajan napredak i kontinuiran rast.

“Poboljšana poslovna klima uvjetovana većim angažmanom Gradske administracije i lokalne vlasti kako bi se privukli novi i zadržali već prisutni investitori, zatim izgradnja i uređenje postojećih i novih poslovnih zona, kreiranje programa podrške novim i postojećim poduzetnicima, otvaranje mini poslovnog inkubatora za Start-up biznise, kreiranje pozitivne medijske slike, te otvaranje Centra za biznis doprinijeli su tome da je Grad Živinice u protekloj godini ostvario bruto prihod preko 736 miliona KM, od čega je skoro 117 miliona prihoda od izvoza, te neto dobit koja iznosi preko 33 miliona KM” – kazao je Kamenjaković.

Investitori su u uređenu Poslovnu zonu u Ciljugama uložili 80 miliona konvertibilnih maraka a otvoreno je 1.400 novih radnih mjesta u preko 30 kompanija, piše Biznisinfo. – Danas imamo 736 miliona KM prihoda od ukupnog obrta, i povećanu stavku prihoda od izvoza. Prije tri godine smo imali oko 80 miliona KM, a danas imamo oko 117 miliona KM što je važan pokazatelj. Ovdje ne želimo stati, nego želimo napraviti repoziciju Grada, a u projektu je i naučno-tehnološki park gdje ćemo proizvoditi nove tehnologije. Želimo se baviti i cirkularnom ekonomijom i kroz cirkularnu ekonomiju baviti se naknadnom obradom otpada s obzirom na to da je počela izgradnja Eko-Sep deponije. Želimo staviti turizam na poseban nivo kako bismo imali sva tri važna resursa koja mogu podići Budžet. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u suficitu 1,2 miliona KM i sa ovakvim načinom i programom za budućnost Grada Budžet može sigurno biti preko 35 miliona KM što će omogućiti kvalitetniji život građana u Gradu Živinice – kazao je Kamenjaković.

Deset najuspješnijih kompanija Grada Živinice u 2019. godini:

  1. ALFE-MI d.o.o
  2. Profine BH d.o.o Živinice
  3. AFT Bosnia d.o.o Živinice
  4. OMEGA d.o.o Živinice
  5. Disk d.o.o Živinice
  6. SONRA d.o.o Živinice
  7. Z.H.- ZOLA d.o.o Živinice
  8. STAR-CENTAR d.o.o Živinice
  9. ADEN d.o.o Živinice
  10. KERA & DISK d.o.o Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više