Elekronski KUF i KIF

Porezna uprava je propisala obavezu za sve privredne subjekte u BiH koji vode KUF – knjiga ulaznih faktura i KIF – knjiga izlaznih faktura, da od 01.01.2021. godine mjesečno dostavljaju ove podatke u tkzv. elektronskom obliku. Rok dostave ovih podataka je do 20. za predhodni mjesec.

Šta se podrazumijeva pod pojmom elektronski podaci.

To su u ustvari datoteke na magnetnim medijima u formatu kao što su; txt, csv, xml i drugo,  koje se formitraju pomoću određenih softwar-a i to od podataka koji se već nalaze u bazi podataka. Znači, iz već postojećih podataka KUF-a i KIF-a koji se formiraju putem određenih aplikacija, kreiraju se podaci koji su pogodni za prenos u drugu bazu podata, u ovom slučaju, u bazu podataka koja se nalaze na serveru porezne uprave.

Sa mog web sitea-a, www.rurip.com stranica Download, uzmite besplatan program za vođenje KUF-a, KIF-a, za automatsku izradu PDV prijave i za formiranje elektronskih KUF-ova i KIF-ova.

Na samoj stranici, sa koje ćete preuzeti ovaj program, je objašnjen način njegove instalacije na vaš računar.

Program je besplatan i nema vremenskog ograničenja za njegovo korištenje. Takođe, nema ograničenja za obim podataka a ni broja privrednih subjekata za koje će se voditi evidencije KUF-a i KIF-a.

Selimović Edhem Edo

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više