EP u BiH – Građanke i građani BiH 11 godina uživaju pogodnosti viznog režima

Jedan od najvažnijih događaja za sve u BiH, svakako je ukidanje viznog režima, koje je na današnji dan prije jedanaest godina (15. decembra 2010.) stupilo na snagu, piše FENA.

Dakle, upravo toliko narodi, građanke i građani Bosne i Hercegovine uživaju u mogućnosti slobodnog kretanja, posjete rodbini i prijateljima, studiranju, turističkim ili poslovnim putovanjima širom Evrope.

Evropski pokret u BiH sa svojim partnerima i prijateljima iz EU, bio je vodeća figura nevladinog sektora u procesu lobiranja za ukidanje viznog režima. Aktivnosti je započeo još 2008. godine, pri čemu su u preko 80 lokalnih zajednica vodili diskusiju s građanima, upoznavajući sve njih, šta EU traži od BiH da bi se ukinule vize.

Velika podrška bili su im, ističu u ovoj organizaciji, predstavnici diplomatskog kora u BiH, njih preko 30, koji su na ovaj ili onaj način bili partneri u procesu lobiranja, što je u konačnici bilo okončano slobodom kretanja u državama EU, iako su se određene, najveće NVO u državi, snažno protivile ukidanju viznog režima, što je bio veliki šok za evropske poslanike, prijatelje BiH, koji su također imali značajan doprinos, možda čak i najvažniji, u ovom procesu.

– Čestitamo svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine jedanaestu godišnjicu slobodnog putovanja i kretanja EU. Istovremeno, pozivamo sve ključne političare u državi Bosni i Hercegovini, na pokretanje dijaloga o rješavanju nikada teže društveno-političke krize u BiH, od rata pa na ovamo, jer u protivnom će se nastaviti egzodus odlaska mladih i educiranih ljudi u zemlje EU, koja nam je 15.12.2010.g odine otvorila granice, te pružila ruku partnerstva u procesu pristupanja predajom bh. Aplikacije za članstvo u EU, što je do sada, pored viznog režima, i najveći „evropski uspijeh“ Bosne i Hercegovine za gotovo tri decenije od najava da kao društvo želimo biti dio evropskih procesa, ističu u Evropskom pokretu u BiH.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više