EU donirala 14 vozila fitosanitarnim inspektorima u FBiH

 

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler uručio je danas donaciju od 14 vozila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Vrijednost vozila iznosi više od 200.000 eura, a dio su ukupne podrške Evropske unije jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektora sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

Sattler je izjavio da mu je zadovoljstvo uručiti donirana vozila trima institucijama, podsjetivši da je prije par sedmica uručio 14 vozila institucijama RS-a.

– Ovo je izuzetno važno jer zaštitom bilja štitimo svoje živote, a osiguravanjem zdrave hrane činimo naš lanac snabdijevanja hranom stabilnim – poručio je Sattler.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naveo je da je sigurnost hrane u BiH obaveza federalnog, državnog ali i drugih nivoa vlasti.

– Osim zbog zaštite naših potrošača, moramo dokazati kvalitet naših proizvoda kroz zakonodavni okvir kako bi omogućili njihov izvoz u EU i druge zemlje – istakao je Dedić.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović poručio je da će donirana vozila omogućiti inspektorima bolju graničnu kontrolu ali i efikasniji unutrašnji fitosanitarni nadzor.

Na ceremoniji je naglašeno da će ta podrška doprinijeti i jačanju kapaciteta spomenutih službi za potrebe usklađivanja sa pravilima i standardima Evropske unije.

(RTV Slon/Fena)

 » Izvor

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više