EU ne isključuje nova ograničenja na putovanja u budućnosti

Nova ograničenja putovanja ove zime nisu isključena, rečeno je na samitu Evropskog vijeća u četvrtak dok su čelnici EU-a razgovarali kako se boriti s porastom zaraze i novom varijantom koronavirusa.

Službeni zaključci koje su usvojili čelnici EU-a kažu da su potrebni “nastavak koordiniranih napora” za odgovor na razvoj Covida-19 i da usvojena ograničenja ne bi trebala “nerazmjerno ometati slobodno kretanje” unutar ili u blok.

Otkriće varijante omikron potaknulo je povratak testiranja na Covid-19 za dolaske u Irsku, Grčku i Italiju – čak i za vakcinisane putnike – što se nije svidjelo nekim čelnicima EU-a.

Podjele su bile očite prije početka samita s nekim čelnicima koji su se zalagali protiv daljnjih ograničenja putovanja.

Luksemburški premijer Xavier Bettel rekao je da nova ograničenja putovanja nisu rješenje. Također je rekao da treba uzeti u obzir i mentalno zdravlje javnosti, piše dpa.

– Prioritet bi trebali biti pojačana vakcinacija – rekao je belgijski premijer Alexander de Croo.

Međutim, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis branio je povratak testiranja kao sredstva za smanjenje infekcija tokom predstojećih praznika.

Evropska unija pokušava zadržati zajednički pristup pandemiji kako se pojavljuju novi razvoji pandemije Covid-19.

Uprkos razlikama u pogledu ograničenja putovanja, čelnici bloka složili su se u svojim službenim zaključcima o važnosti koordiniranog pristupa za razdoblje važenja digitalnog certifikata EU-a Covid-19.

RTV Slon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više