EU povodom 10. decembra – Smanjenje nejednakosti i promicanje ljudskih prava

Svake godine 10. decembra obilježava se donošenje Opće deklaracije o ljudskim pravima na taj dan 1948. godine.

Ovogodišnja tema “Smanjenje nejednakosti i promicanje ljudskih prava”, posebno je važna jer pandemija i njezine socioekonomske posljedice sve više negativno utječu na ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava, pa i na prostor za građansko djelovanje, javlja Anadolija.

“Zbog njih se produbljuju otprije postojeće nejednakosti, raste pritisak na osobe u ranjivom položaju i u cijelom svijetu niču izazovi za ljudska prava”, kazao je visoki predstavnik Josep Borrell u ime Europske unije.

Ljudska prava, demokracija i vladavina prava okosnica su odgovora EU-a na pandemiju bolesti COVID-19 i oporavka od nje. Ulaganje u ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava te osiguravanje prostora za građansko djelovanje ključni su za ostvarenje i ponovnu izgradnju boljih društava za sadašnje i buduće naraštaje. Nitko ne smije biti zapostavljen, a nijedno ljudsko pravo zanemareno. EU podsjeća da sva ograničenja ljudskih prava u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 moraju biti neophodna, razmjerna, privremena i nediskriminirajuća”, navedeno je u saopćenju.

Dan ljudskih prava podsjetnik je na to da su ljudska prava univerzalna, nedjeljiva, neotuđiva, međuovisna i međusobno povezana.

“Međutim, taj nas dan podsjeća i na to da ih ne možemo uzimati zdravo za gotovo i da ih moramo stalno braniti. EU će nastaviti štititi univerzalnost ljudskih prava i budno pratiti svaki pokušaj ugrožavanja međunarodnih obveza”.

Na Dan ljudskih prava obavezuju se da će udvostručiti napore na pružanju potpore potlačenima i ugroženima ma gdje bili, i nastaviti se zauzimati za njih.

Naša solidarnost i potpora posebno se odnose na aktere civilnog društva i borce za ljudska prava, poput onih s kojima smo sudjelovali na forumu EU-a i nevladinih organizacija o ljudskim pravima održanom 7. i 8. decembra”.

Tokom cijele 2021. EU je u skladu s Akcijskim planom za ljudska prava i demokraciju (2020. – 2024.) nastavio jačati globalne aktivnosti usmjerene na obranu i osnaživanje ljudskih prava u cijelom svijetu, pri čemu smo u potpunosti iskoristili naše jedinstvene instrumente.

EU je prvi put uveo sankcije za osobe i subjekte iz Kine, Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK), Libije, Južnog Sudana, Eritreje i Rusije umiješane u teška kršenja i povrede ljudskih prava, u skladu s globalnim režimom sankcija EU-a u području ljudskih prava donesenim prošle godine.

Nadalje, EU je 2021. na forumima Ujedinjenih naroda za ljudska prava imao vodeću ulogu u inicijativama za rješavanje problema kršenja ljudskih prava u Afganistanu, Bjelarusiji, Burundiju, DNRK-u, Etiopiji, Eritreji i Mijanmaru.

EU je putem posebnog tematskog programa dodatno proširio konkretnu potporu koju pruža organizacijama civilnog društva i borcima za ljudska prava u promicanju ljudskih prava i demokracije u cijelom svijetu, koja će za razdoblje 2021. – 2027. ukupno iznositi više od 1,5 milijardi eura, čime je ponovno potvrđena njegova vodeća globalna uloga u tom području.

Ostvarivanje ljudskih prava nije samo osnovni preduvjet ljudskog dostojanstva, nego i temelj demokracije, mira, sigurnosti i održivog razvoja.

RTV Slon/ FENA

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više