Evropska putovanja neće se vratiti na nivo prije pandemije do 2024. godine

Uprkos velikom oporavku ovog ljeta, obim putovanja u Evropu je još uvijek daleko od pretpandemijskog nivoa, za koje se ne očekuje da će biti nadmašeni do 2024.

Najnovije izdanje tromjesečnog izvještaja ‘European Tourism Trends & Prospects’ Evropske putničke komisije (ETC) nastavlja pratiti uticaj COVID-19 na sektor turizma, istražujući kako se aktivnost putovanja oporavlja usred trenutnog vala infekcija i tekućih kampanja vakcinacije.

Evropa trenutno ima najvišu stopu vakcinacije u svijetu, zbog čega se očekuje najbrži oporavak turizma.

Evropske destinacije su već uživale u ljetnoj sezoni koja je bila bolja od očekivane zahvaljujući uspješnim programima vakcinacije. Omogućavanje EU digitalnog COVID-19 certifikata bilo je od suštinskog značaja za osiguravanje sigurnog putovanja diljem regije i pomoglo je u pojednostavljenju prekogranične mobilnosti.

Intra-regionalna putovanja su kao rezultat toga doživjela porast i predviđa se da će činiti 85 posto međunarodnih dolazaka u Evropu 2021. u odnosu na 77 posto u 2019.

Uočeni oporavak putovanja bio je različit među destinacijama, a najbolje su prošle one koje su ranije ponovo otvorile svoje granice za vakcinisane putnike.

Kao prva nacija koja se ponovo otvorila za turiste bez COVID-a, Grčka je ostvarila najsnažniji oporavak preko noći, 19 posto manje u odnosu na 2019., iako su strani dolasci bili slabi. Najveći porast dolazaka u odnosu na stopu 2019. zabilježen je u Hrvatskoj, koja je uspjela unaprijediti svoje dobre rezultate i van sezone sa 1,9 miliona dolazaka turista u septembru.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više