Evropske potrošačke cijene dostigle su najviši nivo u poslednjih 13 godina

Potrošačke cijene u 19 zemalja Evropske unije koje koriste euro skočile su na najviši nivo prvi put u poslednjih 13 godina.

Eurostat, statistička agencija Evropske unije, saopćila je u petak da je inflacija u cijelom bloku porasla na 4,1 posto u godini do oktobra. To je više u odnosu na ekvivalentnu stopu od septembra kada je iznosila 3,4 posto i predstavlja najveći godišnji porast inflacije od jula 2008. godine, kada je inflacija također iznosila 4,1 posto, javlja Associated Press.

Inflacija u 19 zemalja, kao i svugdje u svijetu, posljednjih je mjeseci rasla jer se globalna ekonomija počela oporavljati od pandemije koronavirusa.

Taj će skok vjerojatno staviti pritisak na Evropsku centralnu banku da ubrza korake za okončanje svojih mjera stimulacije pandemije dok inflacija udvostručuje svoj cilj od dva posto.

Banka je, međutim, u četvrtak saopćila da je veliki dio porasta cijena vezan za poređenje sa niskim cijenama tokom pandemije, povećanjem cijena goriva i potražnjom koja nadmašuje ponudu kako se ekonomija ponovno otvara. Dužnosnici banke rekli su da očekuju da će sva tri uzroka porasta cijena biti privremena i zadržali su svoje poticaje do marta.

Eurostat je saopćio da je rast eurozone porastao za 2,2 posto u trećem tromjesečju godine, nešto više od brojke iz prethodnog tromjesečja od 2,1 posto.

RTVSlon/Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više