Evropski dan jezika obilježen na Filozofskom fakultetu u Tuzli

Na svijetu postoji između šest i sedam hiljada jezika, a samo se u Evropi govori više od 200. 26. septembar više od 20 godina obilježava se kao Evropski dan jezika i u fokusu obilježavanja jeste ukazivanje na važnost multilingvizma, ali i učenja kako maternjeg tako i stranih jezika. Evropski dan jezika obilježen je danas i u Tuzli na Filozofskom fakultetu.

“ Koliko su važni jezici za naša buduća zanimanja, naše karijere, povećavaju mogućnost zapošljavanja i mobilnosti učenika i studenata”, kazala je Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta UNTZ.

Azra Imamović učenica je četvrtog razreda Medicinske škole u Živinicama i pored maternjeg jezika, govori još tri. Ljubav prema jezicima javila se još prije devet godina i kako ističe, učenje novih jezika pomaže joj u razvijanju novih vještina.

“Smatram da je svaki strani jezik bitan jer pruža mogućnost da gdje god da odemo upoznamo nove prijatelje, širimo nova poznanstva i da smo dobrodošli u bilo kojoj zemlji. Izučavam engleski jezik, njemački a učim isto tako i arapski jezik”, rekla je Azra Imamović, učenica četvrtog razreda Medicinske škole u JU MSŠ Živinice.

Program obilježavanja Evropskog dana jezika na Filozofskom fakultetu uključio je predstavljanje studijskih programa, radionicu kreativnog pisanja na bosanskom i engleskom jeziku, te radionicu sa uticajem njemačkog i turskog jezika i kulture na bosanski jezik i kulturu.

“ Filozofski fakultet na neki način obilježi Evropski dan jezika. Proteklih godina smo bili ograničeni zbog uslova u kojima smo radili i nismo mogli pozvati učenike u ovolikom broju, pa se radujemo da se vraćamo to jstaroj praksi i da otvaramo fakultet zajednici i nadam se budućim studentima”, naglasila je Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta UNTZ.

Jedna od glavnih poruka koja je poslana iz Tuzle jeste da su jezici bitna karika na tržištu rada, te da poznavanje više jezika otvara mnoga vrata u svijetu.

“ Bio nam je cilj da našoj djeci približimo kako naš jezik, tako i strani jezik i naša djeca su već duboko u jezicima i želimo na ovaj način da im skrenemo pažnju da se još više bave jezicima, kako bi sebi obezbijedili bolju budućnost i bili konkurentni na tržištu rada”, kazala je Ilvana Kijametović – Kitić, profesorica Engleskog jezika u JU MSŠ Živinice.

Učenje jezika donosi prednosti i starima i mladima. Učenje jezika drugih osoba je način koji svima pomaže da bolje razumiju jedni druge i da se jednostavnije prevladaju kulturološke razlike. Evropski dan jezika se temelji na inicijativi Vijeća Evrope s ciljem vrednovanja svih jezika i kultura, kao i doprinosa osoba koje posjeduju prednosti višejezičnosti, povećanju individualne višejezičnosti i motivaciji ljudi u Evropi o doživotnom učenju jezika.

The post Evropski dan jezika obilježen na Filozofskom fakultetu u Tuzli appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više