FAO – Svjetski indeks cijena hrane ponovo pao u julu

Svjetski indeks cijena hrane ponovo je pao u julu, dodatno se odmičući od rekordno visokih cijena registrovanih u martu.

Prosječni indeks cijena Organizacije za hranu poljoprivredu (FAO), koji prati najviše trgovane svjetske prehrambene proizvode, iznosio je 140,9 u prošlom mjesecu, naspram revidirane cifre od 154,3 za juni. Junska brojka prethodno je iznosila 154.2.

Julski indeks cijena još je za 13,1 posto viši nego godinu sana ranije, podstaknut invazijom na Ukrajinu, nepovoljnim vremenom i visokim troškovima proizvodnje i transporta.

– Pad cijena prehrambenih proizvoda s veoma visokih nivoa dobrodošao je, ali brojne neizvjesnosti još su prisutne – izjavio je vodeći ekonomist FAO Maximo Torero.

Blijeda globalna ekonomska perspektiva, nestabilnost valuta i visoke cijene gnojiva mogu predstavljati ozbiljno opterećenje za globalnu sigurnost hrane – kazao je.

Indeks cijena biljnog ulja, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica opao je u julu, dok je cijena brašna pala 14,5 posto, djelimično zahvaljujući sporazumu postignutom između Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija o deblokiranju izvoza žitarica iz crnomorskih luka, prenosi Reuters.

RTV Slon/Fena

The post FAO – Svjetski indeks cijena hrane ponovo pao u julu appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više