Film ‘Himera’ Alice Rohrwacher dobio 13-minutni aplauz publike u Cannesu

Film ‘La Chimera’ (Himera) autorice Alice Rohrwacher, jedan od tri italijanska filma koji su konkurenti za ovogodišnju Zlatnu palmu, u petak je u Cannesu dobio 13-minutni aplauz. 

Publika je gromoglasno pozdravila neuobičajenu priču o engleskom arheologu kojeg glumi Josh O’Connor (princ Charles iz serije ‘Kruna’) i koji pomaže neobičnoj bandi pljačkaša etrurskih grobnica da prodaju svoj dragoceni plijen krijumčarima umjetnina, prenosi ANSA.

Rohrwacher, 41, smatra se favoritom za nagradu italijanske javnosti zajedno sa 83-godišnjim autorom Marcom Bellocchiom i njegovim filmom ‘Kidnapovani’, o istinitoj priči o otmici tajno krštenog jevrejskog dječaka koju je orkestrirao papa u 19. stoljeću, što je jedan u nizu sramnih slučajeva za Katoličku crkvu.

Film ‘Bolje sutra’, protuhistorijska priča o Komunističkoj partiji Italije i karakteristično čudno i izrazito autobiografsko djelo 69-godišnjeg Morettija koji je pobijedio 2001. godine sa filmom ‘Sinova soba’, manje je omiljen kod kladioničara.

U Himeri, O’Connor glumi romantičnog antiheroja koji čezne za Benjaminom, koje više nema, ali koju nastavlja da traži kako bi ugodi njenoj majci, ostarjeloj aristokratkinji Flori, koju igra Isabella Rossellini.

Rohrwacher je u izjavi novinarima pojasnila da film govori o “svijetu koji se nalazi ovdje i sada i o svijetu nakon smrti, gore i dolje, a zatim o misteriji nevidljivog i odnosu sa univerzalnim”.

Himera sadrži komične note, magiju, napetost, muziku baladera, cirkuskih karavana i poeziju prirode, prkoseći kategorizaciji.

– Film je sloboda – rekla je ova rediteljka za ANSA-u. “Željela sam napraviti film oslobođen svih okova narativa koje diktiraju platforme i koje su sada kontaminirali sve.”

Rohrwacher, koja je rođena u Fiesoleu, debitirala je kao rediteljka sa filmom ‘Nebesko tijelo’ (Heavenly Body 2011).

Izvor: Fena/ Internet/ RTV Slon

The post Film ‘Himera’ Alice Rohrwacher dobio 13-minutni aplauz publike u Cannesu appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više