Finalizirane aktivnosti mjera energetske efikasnosti u dvije srednje škole u Živinicama

Danas su finalizirane aktivnosti vezane za provdbu mjera energijske efikasnosti u dvije srednje škole na području Živinica. Aktivnosti su se odnosile na ugradnju i instalaciju novih kotlova na biomasu, a realizovane su u okviru prekograničog projekta Pametne škole II.

“Drago mi je da su ovi odgovorni ljudi prepoznali taj trend dekarbonizacije atmosfere i uslov je da se dobije ovaj projekat koji je koštao oko 93 hiljade maraka uslov je da su to kotlovnice koje će se zamijenit kotlovima na pelet i uslov je da su utopljene”, kazao je Mevludin Hodžić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

Mješovita srednja škola Živinice u zimskim danima, godinama unazad imala je problem sa zagrijavanjem školskih prostorija. Ove godine ušli su u projekat Pametne škole koji im je omogućio da zamijene kotlove na lož ulja kotlovima na pelet.

“Što se tiče naše škole ona ima 1247 učenika koji su raspoređeni u 51 odjeljenje. Radimo u dvije smjene i naši kapaciteti su popunjeni. Ovo grijanje nam je velike važnosti jer mi ujutro od 7:15 do 19:20 mi imamo učenike”, rekao je Osman Havušić, direktor MSŠ Živinice.

Zamjena kotlova na lož ulja kotlovima na pelet od velikog je značaja i za Gimnaziju Živinice.

“Moja škola ima 270 učenika tako da mi radimo u dvije smjene i iskreno pored ove uštede energije istovremeno je i zaštita emisije ugljendioksida korištenjem peleta tako da ovom prilikom dobili smo tople učionice i imamo sve uslove za optimalan rad”, istakla je Muljka Hamzagić, direktorica Gimnazije Živinice.

Ove godine za namjene ugradnje i instalacije kotlova na biomasu izdvojeno je 155 hiljada maraka za četiri škole na području Kantona istakao je ministar privrede.

“Sljedeće godine u budžetu Vlade kantona planirano je 145 hiljada KM za ove namjene i s tim ćemo novcem uraditi pet škola. To su manje, osnovne škole”,zaključio je Mevludin Hodžić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

Pametne škole 2 projekat je ukupne vrijednosti 3,6 miliona KM, a u okviru njega energetski će biti obnovljena 33 školska objekta i to 18 škola u Tuzlanskom kantonu i 15 škola u Brodsko-posavskoj županiji. Na taj način doprinijet će se ostvarivanju održivog i ugljen-neutralnog energetskog sistema u projektnoj regiji.

 

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više