Finalizirane aktivnosti mjera energetske efikasnosti u dvije srednje škole u Živinicama

Danas su finalizirane aktivnosti vezane za provdbu mjera energijske efikasnosti u dvije srednje škole na području Živinica. Aktivnosti su se odnosile na ugradnju i instalaciju novih kotlova na biomasu, a realizovane su u okviru prekograničog projekta Pametne škole II.

“Drago mi je da su ovi odgovorni ljudi prepoznali taj trend dekarbonizacije atmosfere i uslov je da se dobije ovaj projekat koji je koštao oko 93 hiljade maraka uslov je da su to kotlovnice koje će se zamijenit kotlovima na pelet i uslov je da su utopljene”, kazao je Mevludin Hodžić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

Mješovita srednja škola Živinice u zimskim danima, godinama unazad imala je problem sa zagrijavanjem školskih prostorija. Ove godine ušli su u projekat Pametne škole koji im je omogućio da zamijene kotlove na lož ulja kotlovima na pelet.

“Što se tiče naše škole ona ima 1247 učenika koji su raspoređeni u 51 odjeljenje. Radimo u dvije smjene i naši kapaciteti su popunjeni. Ovo grijanje nam je velike važnosti jer mi ujutro od 7:15 do 19:20 mi imamo učenike”, rekao je Osman Havušić, direktor MSŠ Živinice.

Zamjena kotlova na lož ulja kotlovima na pelet od velikog je značaja i za Gimnaziju Živinice.

“Moja škola ima 270 učenika tako da mi radimo u dvije smjene i iskreno pored ove uštede energije istovremeno je i zaštita emisije ugljendioksida korištenjem peleta tako da ovom prilikom dobili smo tople učionice i imamo sve uslove za optimalan rad”, istakla je Muljka Hamzagić, direktorica Gimnazije Živinice.

Ove godine za namjene ugradnje i instalacije kotlova na biomasu izdvojeno je 155 hiljada maraka za četiri škole na području Kantona istakao je ministar privrede.

“Sljedeće godine u budžetu Vlade kantona planirano je 145 hiljada KM za ove namjene i s tim ćemo novcem uraditi pet škola. To su manje, osnovne škole”,zaključio je Mevludin Hodžić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

Pametne škole 2 projekat je ukupne vrijednosti 3,6 miliona KM, a u okviru njega energetski će biti obnovljena 33 školska objekta i to 18 škola u Tuzlanskom kantonu i 15 škola u Brodsko-posavskoj županiji. Na taj način doprinijet će se ostvarivanju održivog i ugljen-neutralnog energetskog sistema u projektnoj regiji.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više