Finansijska konsolidacija spas za Konjuh?

Nakon što je na januarskoj sjednici federalne vlade odobren program finansijske konsolidacije preduzeća, među kojima je i živinički Konjuh, u ovoj firmi moraju poduzeti niz aktivnosti na realizaciji ovog programa. Inače, iznos obaveza, zaključno sa krajem decembra prošle godine, za doprinose i obaveze prema bankama je 37 miliona KM. No, da bi firma mogla poslovati sa inostranim kupcima prvo što se mora učiniti jeste otvaranje namjenskog zaštitnog računa.

Prije osam godina, godišnji prihod živiničkog Konjuha iznosio je 35 miliona konvertibilnih maraka, a 70 odsto proizvodnje bilo je orijentisano ka inostranstvu. Danas je situacija drugačija i teža. Od oko 320 radnika, svaki mjesec ih je, u prosjeku, radno angažovano između 100 i 150. Radnici se rotiraju u odnosu na to koliko im to kvalifikacije i radno iskustvo omogućavaju. Međutim, obaveze firme prema bankama i plaćanje doprinosa iznose oko 37 miliona KM zbog čega je jedini spas ovom preduzeću u programu finansijske konsolidacije. S toga je podnesen zahtjev federalnom ministarstvu za otvaranjem zaštićenog namjenskog računa za obavljanje platnih transakcija i normalno funkcionisanje firme. Ministarstvo je obradilo ovaj zahtjev no trenutno se čeka saglasnost federalnog ministarstva finansija, ureda za zakonodavstvo i porezne uprave.

– Očekujemo da za nekih deset dana dođe do deblokade računa i otvaranja namjenskog. Sa svakim od povjerioca potpisat će se sporazum o pretvaranju obaveza ili u kapital ili da se u periodu od 3 godine te obaveze izmire, kazao nam je direktor ovog preduzeća, Ahmet Suljić.

Program finansijske konsolidacije u živiničkom Konjuhu podrazumijeva i prodaju viška dijela imovine pa je jedan od narednih koraka, koje će ovo preduzeće poduzeti i apliciranje prema službi prostornog uređenja općine Živinice kako bi ušli u nacrt promjena regulacionog plana i prostora. Ovaj višak imovine, konkretno zemljište bi se u budućnosti tako mogao uprihodovati što bi pomoglo izmirenje obaveza.

– Što se tiče tekućih obaveza one se moraju izmiriti na vrijeme,  nakon što se stvore preduslovi  kad se deblokira račun. Služba prodaje je u stalnom kontaktu sa kupcima i očekujemo da, nakon što se deblokira račun, da se potpišu dugoročni ugovori kako bi se krenulo sa isporukom proizvodnje. Ono što je u prethodnom periodu bila prepreka za rad je nesigurnost Konjuha jer inostrano tržište traži sigurnog dobavljača i kontinuiranu isporuku robe, pojašnjava direktor Suljić.

Konjuhu je, za opstanak, potrebna između ostalih i pomoć javnog preduzeća Šume TK u dopremi oblovine ali i pomoć općinske, kantonalne i federalne vlade. Deblokiranje računa je samo prvi u nizu koraka koji ovo preduzeće može spasiti od stečaja.

 izvor: rtvtk.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više