Finansijska podrška za osam sigurnih kuća u BiH

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH finansijski je podržalo osam nevladinih organizacije, koje vode sigurne kuće u Bosni i Hercegovini.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić naglasio je da se radi o 100.000 KM ukupnog iznosa iz budžeta tog ministarstva za 2021. godinu. Taj novac bit će ravnomjerno raspoređen, za svaku od sigurnih kuća po 12.500 KM.

On vjeruje da će im taj novac sigurno dobro doći, a namijenjen je za troškove hladnog pogona (grijanje, kumunalije i higijenske potrepštine) sigurnih kuća za period do kraja maja 2022. godine. Za iste namjene izdvojen je novac i prošle godine, a namjera je nastaviti s tom praksom.

Novac je osiguran za Fondaciju lokalne demokratije Sarajevo, Medica Zenica, Udružene žene Banja Luka, Budućnost Modriča, Žene sa Une Bihać, Vive žene Tuzla, Lara Bijeljina i Žena BiH Mostar.

Realizacija tog grant programa predstavlja doprinos Agencije za ravnopravnost spolova BIH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH neometanom funkiconisanju sigurnih kuća, kao važnog servisa za žene žrtve nasilja, što je u skladu sa Istanbulskom konvencijom, koju je BiH ratifikovala 2013. godine.

Kako je istaknuto, teška ekonomska situacija stanovništva i pandemija uzrokovale su porastu broja slučajeva nasilja nad ženama posebno nasilja u obitelji kod nas. Na nasilje u obitelji, posebno nad osjetljivim grupama, kao problem upozorava se i širom svijeta.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više