FlyBosnia i Aerodrom u Tuzli u pregovorima, Istanbul među mogućim destinacijama

Aviokompanija FlyBosnia i Međunarodni aerodrom u Tuzli pregovaraju o uspostavi saradnje, a među mogućim destinacijama nalazi se Istanbul, saznaje portal Klix.ba.

Paralelno s ovom kompanijom tuzlanski aerodrom vrši pregovore i sa Wizz Airom u vezi produženja ugovora, čime bi građanima naše zemlje po povoljnim cijenama za bh. standard i dalje bilo omogućeno putovanje na nekoliko evropskih destinacija.

Naime, svoj najveći razvoj Međunarodni aerodrom u Tuzli ostvario je uz niskobudžetnu aviokompaniju Wizz Air s kojom je krajem oktobra 2014. potpisao petogodišnji ugovor, sa rokom njegove implementacije do juna 2020.

Direktor za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli Enver Jukanović za Klix.ba je kazao da su trenutno u toku pregovori s ovom niskobudžetnom kompanijom u cilju produženja ugovora na obostrano zadovoljstvo.

“Trenutno vodimo pregovore kako bismo pokušali naći povoljnije uslove za aerodrom, ali i Wizz Air. Obje strane imaju određene zahtjeve za unapređenje saradnje, odnosno Wizz Air traži svoje uslove na unapređenju tehničkih pretpostavki – uređaja i opreme, a aerodrom traži svoje interese. Imamo sasvim dovoljno vremena da pripremimo sve za produženje ugovora i mišljenja smo da će do toga doći, jer su u konačnici obje strane zadovoljne dosadašnjom saradnjom”, kazao je Jukanović za Klix.ba.

Pregovori s evropskim aviokompanijama

Kako saznaje Klix.ba, Međunarodni aerodrom u Tuzli u kontinuitetu vrši pregovore s evropskim aviokompanijama u cilju ostvarivanja saradnje, a najizglednija prilika za partnerski odnos trenutno je s domaćom kompanijom FlyBosnia.

“Najintenzivnije pregovore trenutno vodimo s domaćom aviokompanijom FlyBosnia o zajedničkoj saradnji koja bi podrazumijevala i eventualno zajedničke privredne rizike. Preliminarno smo razgovarali o nekoj od moćnijih evropskih destinacija, a ostao je dogovor da mi s naše pozicije provjerimo da li imamo interesa otvoriti nešto na Istoku, poput Istanbula ili neke druge destinacije. Očekujem da ćemo do kraja ove godine približiti naše stavove, jer i oni imaju privredni interes za saradnju”, otkrio je Jukanović za Klix.ba.

Usluge Međunarodnog aerodroma u Tuzli od 1. januara od 8. decembra ove godine koristile su 559.863 osobe, što podrazumijeva prevezene putnike kompanijom Wizz Air i Free Bird Airlines, kao i putnike koji nisu mogli sletjeti na planirane destinacije te su aviokompanije čijim avionima su letjeli tražili dozvole za slijetanje u Tuzlu.

Usluge najviše koristi bh. dijaspora

Jukanović ističe da trenutno u najvećoj mjeri usluge Međunarodnog aerodroma u Tuzli koristi bh. dijaspora i članovi njihovih porodica, a ostvareni su i određeni pomaci u turističkim odlascima i dolascima.

Pružanje usluga ovog javnog preduzeća u proteklom periodu su dodatno unapređeni proširenjem prostornih kapaciteta putničkog terminala.

Jukanović nam kaže da je još uvijek u procesu nabavka određenih dijelova opreme, sada slijedi montaža trake za prtljag, a u toku iduće sedmice planirano je uvođenje izvođača radova za izgradnju nadstrešnice koja će se nalaziti prije objekta za pasošku kontrolu putnika koji slijeću u Tuzlu.

Poboljšanje protoka putnika u dolascima i odlascima na ovom aerodromu postići će se i izgradnjom atrija koja bi uskoro trebala početi, a kako saznajemo, građevinska dozvola koja predstavlja kočnicu za izvođača radova trebala bi biti završena za 15 do 20 dana.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više