Formirana Grupacija ugostitelja TK: Upućeni zahtjevi prema vlastima u Kantonu

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, formirana je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona. Shodno Pravilniku o radu komorskih udruženja, Grupacija će djelovati u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam. Na konstituirajućoj sjednici održanoj u Komori 1. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona su izabrali Odbor Grupacije, delegirali svoje članove u ovo tijelo i izabrali rukovodstvo Odbora, predstavnike firmi: „Old Story“ doo, „Bagi palačinkarinca“ doo, U.R. „St. James’s Irish Pub“, O.R. Svadbeni salon „Ljubavna priča“, Caffe bar „Aria“, „Piramida“, UR „Tommis“, Pizzeria „Barok“, „Time-S 92“ doo, „Hashtag“ doo . Za predsjednika Grupacije je izabran Edin Omerović a za podpredsjednika Armin Grabičanin, vlasnici “Old Story” doo, inače inicijatori organizovanog, zajedničkog, institucionalnog djelovanja ugostitelja i formiranja Grupacije.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivno radi na stvaranju kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema nastalih proglašenjem pandemije izazvane pojavom Corona virusa. Na konstituirajućoj sjednici je odlučeno da se iz prilično velikog broja pitanja koje je neophodno rješavati po hitnom postupku a u cilju očuvanja radnih mjesta i općenito ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, fokusira prva grupa pitanja i problema koji će se u vidu zahtjeva uputiti Ministarstvu finansija i Vladi Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, zahtjevi prema vlastima Kantona su da se:

1. Procentualno smanji, odnosno, subvencionira režijske troškove (kirije, komunalije…) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu

2. Omogući da u toku ljetne sezone svi ugostitelji putem samo jednog rješenja koje se izdaje za jednu sezonu, imaju zakonski regulisano radno vrijeme vikendom (četvrtak, petak i subota) do 1,oo sat, dok je dozvoljeno vrijeme za muziku uživo, do ponoći.

3. Pripremi Prijedlog izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja kao i Prijedlog za oslobađanje parking tarife u centru grada poslije 19,oo sati u toku ljetne sezone.

4. Pripremi Prijedlog kriznom štabu za povećanje broja ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru proporcionalno kvadraturi ugostiteljskog prostora a da se zabrani okupljanje većeg broja osoba na javnim površinama (parkovi, parking prostori itd.) i u što kraćem roku, neselektivno donesu mjere koje direktno utiču na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata,sve uz obavezno i kontrolisano (neselektivno) poštivanje epidemioloških mjera, sankcionisanje (neselektivno) prekšilaca naredbi, mjera i propisa.

Predstavnici novoformirane Grupacije ugostitelja TK pri Udruženju za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, stava su da navedni zahtjevi imaju i zakonsko i logičko utemeljenje.

Rješavanjem problema predočenih u navednim zahtjevima, dao bi se značajan doprinos opstanku ugostiteljske djelatnosti i izbjegao bi se neželjeni scenario zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja velikog broja na evidenciju, ionako prilično opterečenog, Zavoda za zapošljavanje TK, zaključak je na kraju konstituirajuće sjednice Grupacije ugostitelja TK.

Preuzeto:Tuzlanski.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više