Pitanje za ekonomiste

  • Objavljeno u: Ekonomija

  • #7500

    Monetarna politika a ja bih dodao i fiskalna politika je do kraja nerealna. Monetarna politika je nerealna jer se primjenjuju principi vezivanja domace valute za Euro. Svima koji su malo ucili ekonomiju je jasno da je ovo cisto defanzivna mjera sa ciljem STABILIZACIJE cijena i uspostavljanja zdravog monetarnog sistema. Ta mjera je primjerena i dobra na kraju rata ali nije u 2007-oj godini. Mislim da vam nemoram pisati zasto je to tako.
    Sto se tice fleksibilnog kursa domace valute (ma kako se zvala), ako bi se to ikada dogodilo, doslo bi do erozije postojeceg pariteta preko noci. S obzirom da ljudi u CB BiH nemaju znanje a nebi imali ni nacin da sprijece malverzacije sa valutom, doslo bi do osipanja vrijednosti i ekonomija bi vrlo brzo upala u hiperinflaciju. Jos jedan razlog za hiperinflaciju i potencijalne nemire je cinjenica da bosansko-hercegovacka ekonomija nije konkuretna. Pokrivenost uvoza izvozom bi bila jos manja, penzioneri i ostali koji zavise od socijale nebi imali primanja i nastali bi socijalni nemiri.
    Moj zakljucak je da iako krajnje smijesna i nerealna, monetarna politika mora da ostane ovakva i mora se slusati sta evropa govori (jer oni pokrivaju manjke u drzavnoj kasi).
    Fiskalna politika sa druge strane ne postoji na nivou Bosne i Hercegovine. Entiteti sami treba da sakupljaju poreze i da ih rasporedjuju kroz svoje budzete. Ako nekoga treba da ubjedjujem u ovo saamo treba da se sjetite argumenata Slovenaca, zasto zele da se odcjepe od Yugoslavije. Ekonomski razvoj je glavno i kljucno pitanje. Bogata i razvijena Hrvatska te bogata i razvijena Srbija ce lako moci da traze od muslimanske vlade u seher Sarajevu sta zele. A to ce i dobijati jer muslimanski dio Bosne nece moci opstati bez trgovine sa susjedima. A susjedi ce traziti sve vise i vise dok na kraju svi muslimani nebudu radili ili za Hrvate ili za Srbe. A kada budete dobijali plate od njih da li ce vam biti vazno da li zivite u Federaciji ili Hrvatskoj? Mislim da nece.

Pregledate 1 odgovor (od 1 ukupno)
Odgovori na: Pitanje za ekonomiste
Vaše informacije: