/FOTO/ BKC TK: Promovisan roman “Arije, prvi djed bosanski” autorice Tahani Komarice

Sinoć je u Maloj galeriji BKC-a u Tuzli promovisan roman “Arije, prvi djed bosanski”, autorice Tahani Komarice iz Sarajeva.
O romanu su govorili promotori književnica Kadifa Tahirović i prof. dr. Nezir Halilović. Moderator događaja bio je Emir Bajić, stručni saradnik za izdavačku djelatnost u JU BKC TK.

Roman “Arije, prvi djed bosanski” utemeljen je na historijskim činjenicama koje su autorici bile dostupne tokom njenog istraživanja o počecima Crkve bosanske u Iliriku, u doba Konstantina I Velikog.

Tokom spomenutog istraživanja autorica je uočila više historijskih nelogičnosti koje smo i sami učili u nastavnom procesu. Dublje istraživanje je pokazalo da dolazi do zbrke s pojmovima i hronologije dešavanja, te da je Bosna i Hercegovina odigravala veoma važne uloge na političkoj i historijskoj sceni Evrope i u doba velikog Rimskog carstva za vrijeme cara Konstantina I Velikog. Postavlja se mnogo pitanja između ostalog da li je zaista Crkva bosanska bila “heretična”? Odakle toliki otpor zvanične crkve prema Crkvi bosanskoj? Dio hronologije monoteizma i politeizma na području Ilirika?

Roman je napisan u “živoj” i zanimljivoj formi kako bi potakao čitaoce da istražuju o svojim korijenima bez “suhe” historijske lekcije. Sadrži i historijsku i ljubavnu priču, dozirano trilera i kriminalistike i daje uvid u razumijevanje monoteizma i problema koji su se javili u periodu od uzdizanja Isa a.s. do pojave Muhammeda a.s., dakle 325. godina i zasjedanje Nicejskog sabora.

Roman je iz štampe izašao u julu 2021. godine, a odabran za program u tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji “Andrićevi dani 2021” u Travniku. Roman je promovisan i u okviru kulturnih manifestacija u Visokom i Kiseljaku.

 

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više