/ FOTO/ I ove godine Lafat komerc d.o.o. osigurao stipendije za učenike u Kalesiji

Već pet godina, kompanija Lafat komerc d.o.o. Kalesija stipendira učenike Mješovite srednje škole u Kalesiji. Trenutno stipendiju prima 13 učenika, a nove ugovore potpisalo je još jedanaest učenika. Prvi put stipendiju potpisuje i Amel Bajrić, koji zna gdje će usmjeriti svoju stipendiju.

„Pa karta, hrana i to je to. Ostalo će biti za aparat, masku i ostale stvari“ rekao je Amel Bajrić.

Pored toga, stipendija u vremenima kada je obrazovanje postalo mnogima nedokučivo mnogo znači, naročito roditeljima kojima će ona pomoći u školovanju djece. Roditelji  su sretni i što svojoj djeci daju sigurniju budućnost.

„Meni kao roditelju znači puno. Prvenstveno što ću svoje dijete skloniti sa ulice, što će naučiti da bude svoje, da bude sposoban i da zarađuje i cijeni dinar“ Hasan Bajrić, roditelj stipendiste.

Po završetku školovanja, stipendisti imaju priliku za zaposlenje u ovoj kompaniji. Među mnogobrojnima koji su nakon stipendiranja nastavili rad u kompaniji Lafat komerc je i Ibrahim Hasanović.

„Znači mi mnogo, steći ću nešto dobro. Ide mi radni staž i dobro je. Stipendija mi je pomogla jer se mogi roditelji bave poljopriovredom i baš je pomoglo“ nastavio je Ibrahim Hasanović,  bivši stipendista.

Tokom petogodišnjeg programa stipendiranja, stipendiju je primalo oko 50 učenika. Međutim, upravo mogućnost zaposlenja nakon završetka školovanja, otvaranje  novih radnih mjesta cilj je ka kojem treba ići u budućnosti. Učenici, a kasnije radnici imaju priliku za napredovanje jer upravo njihovi proizvodi čine prodajni asortiman.

“Mi smo napravili jedan sistem školovanja i spremanja radne snage za nas. Istovremenom sami učenici imaju pristup suvremenim sredstvima zavarivanja te drugim mašinama koje su dostupne u prostorijama Lafat Komerca gdje se vrši proizvodnja i prerada metalnih proizvoda” naglasio je Admir Mešić, Lafat Komerc

“Pošto već sudjeluju u proizvodnji naših proizvoda koji već konkurišu na evropskom tržištu, te proizvode možete pronaći u svim poslovnicama u BiH. naglasio je Edis Barčić, direktor kompanije OXint – generalnog zastupnika za Lafat proizvode u BiH.

Ranije su stipendije dobijali učenici koji se školuju za zavarivače, a od prošle godine u Lafatu su osigurali i stipendije za učenike koji se obrazuju za montera centralnog grijanja i mašinske tehničare.

„Prošle godine smo imali par učenika koji su bil stipendisti instaleri centralnog grijanja,  učenici mašinski tehničari nisu bili zainteresovani, ali ćemo vidjeti kako će ove godine biti“ zaključila je Adela Pjanić, pravnica Lafat komerca d.o.o.

Tokom planiranja i razvoja firme se susreću sa problemom nedostatka radne snage, ali i sve manje zainteresovanosti učenika za deficitarnim zanimanja. Međutim, saradnjom kao što je ova između kompanije Lafat komerc d.o.o. i Mješovite srednje škole u Kalesiji omogućuje se strukama kvalitetnija praksa ali i budućnost školovanja novih kadrova. U kompaniji Lafat komerc d.o.o. se nadaju da će i narednih godina nastaviti ovu saradnju ali i povećavati broj stipendista koji će imati priliku zaposliti se u Lafatu.

 

The post / FOTO/ I ove godine Lafat komerc d.o.o. osigurao stipendije za učenike u Kalesiji appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više