/FOTO/ Počeli protesti rudara ispred Direkcije Rudnika Kreka

Ispred direkcije Rudnika Kreka okupio se veliki broj rudara i njihovih porodica kao i građana koji podržavaju rudare da istraju u svojim zahtjevima.

Podsjećamo, Samostalni sinidikat radnika rudnika FBiH uputio je prijedlog sporazuma JP EP BiH u kojem je navedeno 11 zahtjeva. Rudari  između ostalog od EP BiH traže da se obavežu najkasnije do 27. novembra, da od Vlade FBiH traže saglasnost za izmjenu cijene uglja, koji se iz Rudnika uglja u FBiH isporučuje JP EP BiH. Nakon te saglasnosti od federalne Vlade da se svim Rudnicima uglja dostavi prijedlog Ugovora o isporuci uglja za 2022. godinu po većoj cijeni za 20 % u odnosu na cijenu utvrđenu Ugovorom o isporuci uglja za 2021 godinu. Takođe od EP BiH se traži da obezbijedi potrebna sredstvaza izmirivanje obaveza u cilju ispunjenja obaveza za penzionisanje svih uposlenika u rudnicima, koji su u prethodnom periodu stekli ili će do kraja 2022. godine steći uslove za penziju.

Danas je ispred rudničke direkcije organizovano i potpisivanje peticije u znak podrške rudarima a do 12 sati svoj potpis je dalo oko 500 građana.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više