/FOTO/ Počelo postavljanje parketa: Za mjesec odigravanje utakmica u Velikoj dvorani Mejdana

U julu 2020-te poplave su načinile ogromnu štetu Sportsko-kulturno-privrednom centru Mejdan. Poplavljeni su Velika dvorana, te kuglana i ostale prostorije u prizemlju. Nakon plavljenja, uslijedilo je čišćenje, uklanjanje parketa u Velikoj dvorani i saniranje šteta. Ubrzo su prostorije Mejdana koje su pretrpjele manje štete stavljene u funkciju, pa je naprimjer trenažni proces obavljan u maloj dvorani, kao i odigravanje utakmica. Krenulo se uporedo i sa traženjem rješenja za obnovu Velike dvorane i kuglane, u što su se uključili Grad Tuzla, privrednici i sami građani, ali i UNDP. Nakon što su prikupljena sredstva, počela je rekonstrukcija Mejdana i u toku je prva faza koju čine dva lota.

”Prvi LOT su radovi na platoima i parkinzima, prostoru oko objekta, radi se na odvodu oborinskih voda koje su se nalazile oko Mejdana u trenutku plavljenja i drugi LOT je sanacija štete u Velikoj dvorani”, navodi Jasenko Elezović, direktor SKPC ”Mejdan”.

Sama sanacija Velike dvorane se sastoji od četiri faze, to su ugradnja hidroizolacije, reparacija teleskopskih tribina, elektrokabliranje i ugradnja novog parketa koji će biti po međunarodnim standardima, i time će biti omogućeno odigravanje međunarodnih utakmica državnih selekcija.

”Trenutno se radi na pripremi takozvanih štafli na koje se ugrađuje parket. To je Junkersov parket, ono što je bitno da ta firma ima potpisan ugovor do 2024. godine sa FIBA-om, tako da zadovoljava sve međunarodne standarde”, ističe Elezović.

Projekt menadžer firme Musculus d.o.o. Beograd Marko Popović, koja radi na postavci parketa, ističe da se radi o parketu firme Junkers iz Danske koja je vodeći svjetski proizvođač drvenih sportskih podova.

”Radi se o firmi koja je zvanični partner FIBA federacije, na čijim će se podovima, uključujući Olimpijske igre u Parizu, održavati najveća takmičenja u košarci”, rekao je Popović.

Vrijednost radova prve faze rekonstrukcije Mejdana je 560 hiljada KM, a sam parket je koštao oko 400 hiljada KM.

Postavljanje parketa u Velikoj dvorani Mejdana trajat će maksimalno 30 dana i već tada se očekuju prve utakmice na ovom terenu.

”Neka bude do Nove godine bili bi presretni svi, prije svega mi klubovi koji imamo problem sa trenažnim procesom, znamo koliko je on bitan za svakog sportaša i ekipu. Očekujem da do Nove godine uđemo u Mejdan i trebali bi napraviti jednu jako lijepu feštu”, kaže Mara Lakić Brčaninović, direktorica KK ”Jedinstvo”.

U narednoj godini planirana je druga faza rekonstrukcije Mejdana, što podrazumijeva radove u kuglani, a kako bi bila i ona po međunarodnim standardima. U ovoj ustanovi vjeruju u podršku nadležnih institucija.

”Mejdan ne vidim da treba da bude dio neke prosječnosti, Mejdan treba da bude objekat koji će da izdigne život naših građana na viši nivo što se tiče prvenstveno sporta i rekreacije, naravno tu je i kultura i privreda, da Tuzla bude ljepše mjesto za život naših građana”, navodi Elezović.

Podsjetit ćemo da je procijenjena šteta usljed poplava u Mejdanu veća od milion i po KM. Ono što navode u ovoj ustanovi je da bi za obnovu i uređenje Kuglane trebalo oko 500 hiljada KM, a postoje naznake da će se u narednom periodu raditi i na projektu energetske efikasnosti što bi podrazumijevalo i rekonstrukciju krova i staklenih dijelova Mejdana.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više