/FOTO/ U Banovićima obilježena godišnjica završetka izgradnje pruge Brčko – Banovići

Prije 75 godina završena je izgradnja željezničke pruge Brčko – Banovići. Na današnji dan 7. novembra 1946. godine iz Banovića je prema Beogradu, novoizgrađenom prugom krenuo prvi voz natovaren banovićkim ugljem. U kompoziciji sa dvanaest vagona banovićko crno zlato je stiglo preko Brčkog u velike gradove i time je otpočeo značajan razvoj cijele lokalne zajednice.

Željeznička prugra je dužine 92 kilometra, a izgrađena je omladinskom radnom akcijom, prvom takve vrste u Jugoslaviji. Na njenoj gradnji radilo je više od 62 hiljade omladinaca iz cijele bivše zemlje i više od hiljadu brigadira iz inostranstva.

Sama ideja o izgradnji pruge koja bi spajala bogata nalazišta uglja banovnićkog bazena sa glavnim putevima postojala je i prije Drugog svjetskog rata. Po završetku rata, u periodu obnove Jugoslavije od ratnih razaranja, ovo je bio jedan od prvih velikih investicijskih projekata.

U Banovićima su se u subotu prisjetili ovog važnog datuma, pa je sinoć organizovana svečana akademija na kojoj se govorilo o značaju ovog datuma i same pruge. U holu Radničkog doma upriličeno je i otvaranje izložbe Muzeja Istočne Bosne u Tuzli pod nazivom ”75 godina pruge Brčko – Banovići”.

Na svečanosti je govorio načelnik ove općine Bego Gutić, koji je kazao da se s poštovanjem prisjećaju 7 . novembra 1946. godine, jer je izgradnjom pruge Brčko – Banovići počeo preporod i razvoj Banovića i ovog kraja. Ona i nakon 75 godina ispunjava svoju namjenu i svrhu, kazao je on.

Prije svečane akademije i izložbe, brojne delegacije, među kojima su predstavnici Općine i Općinskog vijeća Banovići, Saveza antifašišta i boraca narodnooslobodilačkog rata TK (SABNOR TK), zatim općinskih i gradskih udruženja antifašišta kako iz TK, tako i drugih kantona, položile su cvijeće na spomen obilježja Željeznička stanica na Oskovi, Muzej rudarstva (Žalosna majka), Park kod Direkcije RMU i Centralno spomen obilježje u gradu i prisjetili se onih koji su dali živote za Banoviće i državu.

Treba reći da su organizatori obilježavanja ovog značajnog datuma za Banoviće i državu SABNOR TK i UABNOR Banovići, a aktivnosti su organizovane uz podršku Općine Banovići.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više