/FOTO/ U Gradačcu obilježen Svjetski dan turizma: “TK je ponovo doživio turistički procvat”

Gradačac je danas bio centar Tuzlanskog kantona. Ovaj grad sa višestoljetnom historijom, bio je mjesto gdje je obilježen Svjetski dan turizma – i to ne slučajno. Gradačac je jedan od gradova u Tuzlanskom kantonu, kojeg je nakon dužeg vremena, ove godine posjetilo više hiljada turista. Osim Gradačca, procvat turizma doživjeli su i drugi gradovi u Tuzlanskom kantonu. Zbog toga se već nekoliko mjeseci radi na izradi Strategije razvoja našeg kantona.

Mi imamo ogroman turistički potencijal ali nismo ga dovoljno predstavili. Mi smo pokušali ove godine da izradimo Strategiju razvoja Tuzlanskog kantona, dokument u kojem će biti obuhvaćeno sve ono što posjeduje naš kanton, neki novi proizvodi, koje ćemo predstaviti našim domaćim i stranim turistima”, kazao nam je Mustafa Šakić, ministar turizma, trgovine i saobraćaja TK.

Upravo o turističkim potencijalima Gradačca, ali i cijelog Tuzlanskog kantona, danas su učili i učenici i studenti koji su zajedno sa turističkim radnicima i predstavnicima vlasti obilježili Dan turizma na Kuli Zmaja od Bosne.

Ja bih rekla da se ne posvućuje dovoljno pažnje turizmu, priča se o tome, ali ne onoliko koliko je potrebno jer ima dovoljno potencijala o čemu bi naša djeca trebala učiti, posebno o kulturi”, kazala je Nejra Omerović, učenica gimnazije “Mustafa Novalić” Gradačac.

Potencijali i mogućnosti su ono što je osnova za predstavljanje nekih znamenitosti i zaštitnih znakova u turizmu. Znamo da je BiH bogata turističkim potencijalima, i kulturom i historijom, a takve stvari su popularne u svijetu, pa zašto ne bi bile i kod nas”, istakla je Mejra Hajrić, studentica PMF-a Univerziteta u Tuzli.

S obzirom da je turizam posljednjih godina u našoj zemlji doživio ekspanziju, porastao je i interes za radom u ovoj grani privrede. Zbog toga su na Univerzitetu u Tuzli osnovana dva odsjeka koja su usko vezana za turizam.

Mi smo 2019. pokrenuli dva studijska programa za turizam, jedan na PMF-u, to je studijski program Turizmologija i drugi Menadžment u turizmu, to je na Ekonomskom fakultetu. Moram istaći da do sada mi nismo dovoljno govorili o prirodnim, kulutrnim potencijalima turizma u BiH. Sada kada dobijamo novi kadar, kadar koji ima kompetencije iz turizma, počet ćemo više govoriti o turizmu BiH”, kazao je prof. dr. Semir Ahmedbegović, voditelj studijskog Odsjeka za geografiju, PMF-a UNTZ.

Da je turizam grana privrede koja ima budućnost, svjedoče i podaci o broju posjeta u Tuzlanskom kantonu ove godine. S obzirom da tokom prethodne dvije godine nije bilo posjeta turista, ove je stanje i bolje nego u godini prije pandemije.

Za ovih osam mjeseci već smo ostvarili skoro 92 hiljade dolazaka odnosno noćenja na području TK. Pokazatelji su da je to u odnosu na prošlu godinu 15 posto više u broju dolazaka, a do 30-40 posto za ostvaren broj noćenja”, rekao je Miralem Mešković, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice TK.

Zbog sve većeg interesa turista za boravak i posjete u Tuzlanskom kantonu, iz Vlade ističu da će se i u narednom periodu raditi na promociji kantona, te da će Strategija za razvoj turizma za narednih pet godina, biti završena do kraja ove godine, što bi dodatno trebalo doprinijeti razvoju privrede u cijelom kantonu.

 

 

The post /FOTO/ U Gradačcu obilježen Svjetski dan turizma: “TK je ponovo doživio turistički procvat” appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više