FOŽ SDP-a Živinice organizovao edukaciju za osobe treće životne dobi

Forum žena SDP-a Živinice juče je upriličio edukaciju za žene.

Tema iste je bila ˝Mentalno zdravlje˝.

Na ovu temu govorila je psiholog iz JZU Dom zdravlja Živinice Mirela Šehanović.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. oktobra.

Tim povodom Forum žena SDP-a , istina nešto kasnije, odlučio se da za sve građanke upriliči edukaciju na pomenutu temu.

Pandemija COVID-19 imala je veliki utjecaj na mentalno zdravlje ljudi.

Neke su skupine, uključujući zdravstvene i druge zaposlenike na „prvoj liniji“, studente, ljude koji žive sami, penzioneri i one s već postojećim mentalnim poteškoćama, posebno pogođene.

Edukatorica radionice Mirela Šehanović, psiholog u Domu zdravlja Živinice  ovom prilikom naglasila je da mentalne poteškoće utiču na sposobnost starije osobe da zadrži zadovoljavajuće fizičko zdravlje, da ostane aktivna i normalno provodi svoju svakodnevicu .

Rano prepoznavanje i prevencija psihičke bolesti mogu poboljšati kvalitetu života starije osobe. Šehanović je ovom prilikom poručila osobama treće životne dobi da potiču uspješno starenje slušajući muziču, putujući, učenjem novih jezika, igrajući društvenih igara ali i kroz mnoge druge vidove aktivnosti.

Predsjednica Foruma Žena SDP-a Muljka Hamzagić,  je ovom prilikom istakla da će sa ovakvim edukacijama nastaviti u narednom periodu , a svakako u planu rada definisali su i različite posjete.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više