Fries: EUFOR još potreban Bosni i Hercegovini

Charles Fries, zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za zajedničku sigirnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize, na pres-konferecije u Sarajevu je prenio tri poruke visokog evropskog zvaničnika Josepha Borella, od koji je prva – pohvala za EUFOR Operaciju Althea kao uspješnu priču o suradnji Evropske unije i NATO saveza.

Zemlje Evropske unije složile su se da je uloga EUFOR-a još potrebna Bosni i Hercegovini, kazao je Fries.

Vježba EUFOR – Brzi odgovor je u 2021. godini održana u kontekstu potencijalne prirodne katastrofe i pružanja pomoći lokalnom stanovništvu širom Bosne i Hercegovine, rekao je Fries podsjećajući da je EUFOR Althea, u vrijeme katastrofalnih poplava u BiH, također ponudio pomoć civilima.

U Borellovo ime, on je izrazio zahvalnost svim vojnicima učesnicima vježbe, kao i partnerima iz BiH.

Za Oružane snage BiH je kazao da su istinski partner i dodao da EU redovno poziva Bosnu i Hercegovinu da doprinese misijama mira u inozemstvu.

Druga Borellova poruka koju je Fries prenio na pres-konferenciji odnosi se na angažman Evropske unije i solidarnost s Bosnom Hercegovinom.

U tom kontekstu je konstatirao veliki napredak Bosne i Hercegovine u izgradnji stabilnog i sigurnog okruženja u proteklih 25 godina, ali i dodao da predstoji još veoma mnogo napornog posla da bi svi bh. građani imali jasnu i prosperitetnu budućnost u okvirima Evropske unije.

– Naš angažman i solidarnost vidljivi su svima koji to žele vidjeti. Evropska unija je najveći donator i investitor na Balkanu – kazao je Fries i dodao da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila jučer 600 miliona eura pomoći, osim pet miliona eura doniranih zapadnom Balkanu.

Na vrhuncu pandemije, Evropska unija je pomogla Bosni i Hercegovini s više od 80 miliona eura i putem mehanizma Covax je obezbijeđeno više od 1,6 milona vakcina, a bit će ih još, poručio je Fries.

Treća poruka koju je on tokom ovog boravka u Bosni i Hercegovini prenio od evropskog zvaničnika Borella jeste da je ključ rješenja za BiH integracija u Evropsku uniju, za šta će politički lideri morati preuzeti njihov dio odgovornosti.

Podsjetio je na riječi Ursule von der Leyen da je evropska perspektiva stvarna, što će potvrditi i samit 6. oktobra.

Prioritetno, institucije Bosne i Hercegovine moraju biti potpuno funkcionalne jer su potrebne reforme, a zapaljiva retorika mora stati, poručio je Fries i zaključio: „Samo jedinstvena Bosna i Hercegovina ima mjesto u okviru Evropske unije“.

Ključno je prije kraja 2021. godine postići sporazum svih političkih stranaka o ustavnim i izbornim reformama, dodao je, a evropski partneri očekuju i reforme u oblastima vladavine prava, integriteta sudstva i javnih nabavki .

Svi ti ciljevi su mogući uz političku volju. Evropska unija će i dalje pružati podršku, u svakom koraku, zaključio je.

Na pres-konferenciji se obratio i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler podsjećajući na jučerašnju jasnu poruku Ursule von der Leyen da Bosna i Hercegovina, kao i cijeli zapadni Balkan, imaju budućnost u Evropskoj uniji.

Sattler je ponovio da je EU najveći investitor i trgovinski partner na zapadnom Balkanu te kao važnu poruku navedene evropske zvaničnice istaknuo da lokalni političari „moraju pomoći nama da mi pomognemo vama“ i moraju se vratiti dijalogu radi potrebnih reformi, rješavanja problema zdravstvene prirode i mnogih drugih.

Sattler je naglasio korisnost misije EUFOR-a kao evropske investicije u sigurnost u BiH, dodavši da će EU učiniti sve da ova vrlo uspješna misija ostane još u Bosni i Hercegovini.

Operativni komandant EUFOR-a, generalpukovnik Brice Houdet je tu misiju nazvao neprocjenjivim blagom, a njenu ulogu u stvaranju sigurnog okruženja nezamjenjivom.

Vježba EUFOR – Brzi odgovor 2021. znači brzo raspoređivanje rezervnih snaga iz zemalja EU i partnera, kazao je također Houdet te izrazio zadovoljstvo zbog visokog morala i profesionalizma jedinica koje on posjetio na terenu, na području Čapljine i Bileće.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više