Generalna skupština EANA-e potvrdila suspenziju TASS-a

Predsjednik Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) Clemens Pig izjavio je u Sarajevu da je na današnjoj vanrednoj Generalnoj skupštini alijanse potvrđena suspenzija iz članstva ruskoj agenciji TASS.

Na pres-konferenciji nakon Generalne skupštine Pig je naveo da je svrha novinskih agencija distribucija provjerenih i pouzdanih vijesti, a EANA u ovim teškim vremenima ima obavezu prema patnjama Ukrajine.

Izrazio je u svoje lično ime i uime EANA-e punu solidarnost, saosjećanje i podršku ukrajinskoj agenciji Ukrinform s kojom usko sarađuju.

Pig je pojasnio da je na prethodno održanoj Proljetnoj konferenciji EANA-e zaključeno da agencije moraju pojačati svoje prisustvo u javnosti i stvoriti svijest o njihovoj važnosti kad su u pitanju provjereno i pouzdano izvještavanje o događajima u svijetu.

– Također, neke agencije su već uvele, a i ostale ohrabrujemo da uvedu servise za provjeru činjenica a EANA može pružiti pomoć u njihovom uspostavljanju kako bi agencije imale dodatni izvor prihoda – dodao je Pig.

Istakao je da je zaključeno i da treba pojačati saradnju između agencija jer osjećaju jak ekonomski pritisak na svoje poslovanje a uprave moraju osigurati da novinari mogu slobodno obavljati svoj posao.

Pig je poručio da je saradnja potrebna i na tehničkom nivou kako bi agencije bile spremne za ono što donosi budućnost.

Podsjetio je da je u periodu pandemije zbog moći koju imaju društvene mreže došlo do pojačavanja postojećeg fenomena dezinformacija, teorija zavjere i podjela u društvu, što je bila i polazna tačka konferencije.

– Novinske agencije u Evropi daju veliki doprinos u distribuciji provjerenih i pouzdanih vijesti, iako su “nevidljive” ili u sjeni medija koji se koriste svakodnevno – rekao je Pig.

Zahvalio je FENA-i direktoru Elmiru Huremoviću za gostoprimstvo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini koje su upriličili za 32 novinske agencije koje čine EANU.

Istakao je da ga je posebno dojmilo arhitektonsko remek dijelo sarajevske Vijećnice u kojoj im je bio priređen doček

The post Generalna skupština EANA-e potvrdila suspenziju TASS-a appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više