Gimnazija Živinice od naredne školske godine uvodi novi IT smjer

Javna ustanova Gimnazija Živinice od naredne školske 2017/2018. godine uvodi novi IT smjer (Informacione tehnologije). Nastavni plan i program, te Elaborat o društveno ekonomskoj opravdanosti  uvođenja  smjera IT (Informacionih tehnologija) koji je urađen prema propisima, dostavila je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i Pedagoškom zavodu Tuzla, na daljnju proceduru.

Potreba uvođenju smjera Informacijsko-komunikacijskih tehnologija u srednjim školama je priprema za “stvarni svijet” i tržište rada. Osnova tržišta jesu upravo informacijske tehnologije i procjene pokazuju da će se taj trend uveliko rasti u narednom periodu.

Gimnazija Živinice nakon tuzlanske Gimnazije „Meša Selimović“  je  prepoznala potrebu za školovanjem kadra iz oblasti informacionih  tehnologija na nivou srednjeg obrazovanja, sa  ciljem modernizacije obrazovnog sistema i u skladu sa potrebama tržišta rada.

Trenutno najdeficitarnija grana industruje je zasigurno IT sektor u kojem se svake godine javlja sve veća potreba za novim kadrom.

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja učenici sa završenim IT smjerom imat će osnov i mogućnost da samostalno nastave razvijati kompetencije iz oblasti IT-a, kao i da nastave studije na nekom od fakulteta koji tretiraju  IT oblast,  te  biti konkurentni na tržišu rada  u raznim oblastima kao što su web programiranje, grafički dizajn, SEO administrator, Google AdWords administrator, copywriter, Facebook Ads menadžer, web sajt administrator, administrator društvenih mreža, blogger, IT menadžer, online PR saradnik, SEO kopirajter i sl.

Gimnazija Živinice ispunjava materijalne, pedagoške, sigurnosne, tehničke i druge kriterije, a IT smjer  budućim srednjoškolcima nudi bolju perspektivu za kvalitetnije  srednjoškolsko obrazovanje, lakše savladavanje  nastavnih sadržaja prilikom studiranja, mogućnost lakšeg pronalaska posla i osiguranje bolje  egzistencije u Bosni i Hercegovini  a samim tim i smanjenje tendencije odlaska mladih i obrazovanih kadrova iz Bosne  i Hercegovine.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više