Gimnazija Živinice: Salko Užičanin osvojio prvo mjesto na regionalnom takmičenju mladih inovatora

Salko Užičanin, učenik trećeg razreda Gimnazije Živinice, uz mentorstvo profesorice Muljke Hamzagić, osvojio je prvo mjesto na Regionalnom takmičenju mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Inovativnim umom do pametne energije“ naziv je regionalnog takmičenja mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u oblasti korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti. U proteklom periodu 38 učenika/timova osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona (BiH) i Brodsko-posavske županije (HR) prijavili su svoje inovativne ideje na takmičenje.

Nakon što je komisija za pregled i ocjenjivanje pristiglih inovacija, bodovala i rangirala sve prijave, sačinjena je finalna rang lista svih inovacija.

10 najbolje rangiranih takmičara/timova iz Tuzlanskog kantona i 10 najbolje rangiranih takmičara/timova iz Brodsko-posavske županije učestvovat će na sedmodnevnom kampu mladih inovatora, koji će se održati u drugoj polovini juna 2018. godine u Slavonskom Brodu (HR).

U slučaju da pojedini takmičari, rangirani među prvih 20 (10 + 10), iz bilo kojih razloga lične prirode nisu u mogućnosti da učestvuju u radu kampa, učešće će biti ponuđeno rezervnim kandidatima, prema njihovom redosljedu na rang listi.

Mladi inovatori/timovi će kroz praktičan rad na kampu, dobiti mogućnost da unaprijede svoje inovacije uz mentore i sav neophodni materijal koji će im biti obezbijeđen.

Sve inovacije biće izložene i na festivalima mladih inovatora, koji će se održati u martu 2019. godine u Brodsko-posavskoj županiji (HR) i u aprilu 2019. godine u Tuzlanskom kantonu(BIH).

Takmičenje mladih inovatora, organizuje se u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola (PAMETNE ŠKOLE – SMART SCHOOLS)“,  koji se u iznosu od 1,6 miliona Eura finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Takmičenje zajednički organiziraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle (BiH), Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (BiH), Brodsko-posavska županija (HR), udruženje Zelena akcija iz Zagreba (HR), i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda (HR).

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više