GIZ: Važno je raditi na socijalnoj inkluziji u srednjim stručnim i tehničkim školama

Socijalna inkluzija je veoma kompleksna tema, posebno kada je riječ o obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Međutim, ta kompleksnost ne smije biti opravdanje da se na tome ne treba raditi, ili da postoje važnije stvari koje trebamo rješavati. Srednje stručno obrazovanje je generator najvećeg broja kvalifikovanih radnika i radnica u Bosni i Hercegovini, a zbog etiketa sa početka teksta upravo se tu nameće prioritetno područje za djelovanje po pitanju socijalne inkluzije.

Najjednostavnije rečeno socijalna inkluzija je proces koji omogućava da oni koji su u riziku od siromaštva i društvene isključenosti, dobiju mogućnost i sredstva koja su potrebna za puno učešće u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, ali i dostizanju životnog standarda i blagostanja, koji se smatraju prihvatljivim u društvu u kojem žive.

Projekat “Stručno obrazovanje u BiH” kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke intenzivno radi na jačanju socijalne inkluzije zajedno sa projektnim partnerima i sa partnerskim školama u BiH. Tokom početka ove godine godine održani su online treninzi na temu socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja u BiH. Učesnice i učesnici su imali priliku čuti više o osnovnim terminima iz oblasti socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja, kao i dobiti pregled osnovnih zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti inkluzivnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Jednako bitna tema koja je također bila dio treninga je i jačanje vještina pružanja podrške nastavnika i nastavnica u okviru inkluzivnog podučavanja koja obuhvata  dosadašnje prakse i elementarne strategije podučavanja u inkluzivnim razredima, koje se temelje na primjeni savremenih nastavnih metoda,  tehnikama osnaživanja nastavnika za rad sa različitim  grupama učenika, ali i  specifičnim metodičkim i didaktičkim pristupom u obrazovanju mladih sa posebnim obrazovnim potrebama.

Ovakav partnerski pristup, jačanje kapaciteta nastavnog osoblja i pedagoških radnika, ali i učenica i učenika u srednjim stručnim školama o inkluzivnom obrazovanju je od velike važnosti za društveni razvoj i podršku u ostvarivanju punih kapaciteta učenika i učenica.

U narednom periodu projekt ”Stručno obrazovanje u BiH” nastavlja sa nizom treninga i edukativnih sadržaja koji imaju za cilj da osnaže nastavnike i nastavnice iz partnerskih srednjih stručnih i tehničkih škola  kada je u pitanju socijalna inkluzija, njeno razumijevanje i adekvatna primjena u svakodnevnom nastavno obrazovnom procesu. Od 17.11.2021. do 17.12.2021. godine u okviru projekta sprovodi se kampanja ”Stručno obrazovanje za sve – sada i za budućnost” kako bi se ukazalo na značaj socijalne inkluzije i rodno odgovornog obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama u BiH.

Projekat ”Stručno obrazovanje u BiH” podržava partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više