Globalni broj preminulih od COVID-19 nadmašio pet miliona

Globalna brojka preminulih od COVID-19 nadmašila je pet miliona u ponedjeljak, manje od dvije godine od izbijanja krize koja ne samo da je razorila siromašne zemlje, nego je također pogodila bogate zemlje s prvoklasnim sistemima zdravstvene zaštite.

Ukupno na Sjedinjene Države, Evropsku uniju, Britaniju i Brazil – zemlje s visokim ili prosječnim standardom – na koje otpada osmina svjetskog stanovništva – također otpada i skoro polovina svih prijavljenih smrtnih slučajeva. Samo su SAD izvijestile o više od 740.000 izgubljenih života, više od bilo koje druge zemlje.

– Ovo je prelomni momenat u našim životima. Šta trebamo učiniti da se zaštitimo kako ne bismo izgubili još pet miliona života? – izjavio je dr Albert Ko, specijalista za zarazne bolesti u školi javnog zdravstva Yale univerziteta.

Broj umrlih, koji je prikupio univerzitet Johns Hopkins, jednak je otprilike broju stanovnika Los Angelesa i San Francisca. Globalno posmatrajući, COVID-19 trenutno je treći vodeći uzrok smrti, nakon srčanog i moždanog udara.

Zapanjujuća cifra skoro sigurno je niža od realne zbog limitiranog broja testiranja i zbog činjenice da ljudi umiru u svojom domovima bez medicinske pažnje, posebno u siromašnim krajevima svijeta kao što je Indija.

Žarišta su se pomjerala tokom 22 mjeseca od izbijanja pandemije, pretvarajući neke zemlje na mapi svijeta u crvene zone. Virus trenutno razara Rusiju, Ukrajinu i ostale dijelove istočne Evrope, u kojima su glasine, dezinformacije i nepovjerenje u vladu omeli napore vakcinacije. U Ukrajini je samo 17 posto odraslog stanovništva potpuno vakcinisano, u Armeniji samo sedam posto, prenosi AP.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više