Gorivo u oktobru poskupilo za 10 feninga

Od početka oktobra Federalnom ministarstvu trgovine pristiglo je čak 955 obavijesti o poskupljenju goriva za pet feninga po litru.

S obzirom na to da je u Federaciji BiH registrirano 705 benzinskih pumpi, to znači da su na nekim za 15 dana dva puta podizane cijene derivata.

Sirova nafta

Maloprodajna cijena BMB 95 u Federaciji BiH sredinom ovog mjeseca porasla je za 4,02 posto u odnosu na avgust. Istovremeno, maloprodajna cijena dizela u Federaciji BiH viša je za 6,51 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95 kreću se od 2,16 do 2,46 KM po litru, a dizela (10 ppm) od 2,16 do 2,41 KM po litru. Prosječna maloprodajna cijena benzina je 2,33 KM po litru, a dizela 2,29 KM.

– Porast cijena naftnih derivata uzrokovan je rastom cijena sirove nafte na berzama na globalnom svjetskom tržištu i rastom kursa dolara. Ta dinamika cijena sirove nafte utječe i na berzanske kotacije naftnih derivata na referentnim berzama u Mediteranu koje se koriste za obračun cijena goriva u južnoj Evropi, uključujući BiH. Stoga je evidentno da je vanjski faktor utjecao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao uvoznik na to ne može utjecati – rečeno je za Avaz iz Ministarstva.

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj su u porastu u prosjeku za četiri feninga po litru za sve vrste derivata, kao i cijene tečnog naftnog plina.

Jeftinije u RS

– Cijena gasa je drastično skočila u posljednjih dvadesetak dana, a varirat će i u narednom periodu jer se konstantan rast berze reflektuje na tržišta – rečeno je iz Privredne komore RS.

Cijene na benzinskim pumpama u RS kreću se u prosjeku za benzin 2,26 KM, a za dizel 2,24 KM po litru. Cijene su u odnosu na Federaciju BiH niže u prosjeku za 10 feninga.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više