Grad Živinice i ove godine organizuje manifestaciju “Dani dijaspore”

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković jučer je u svom kabinetu održao sastanak sa predsjednikom Udruženja građana Bosne i Hercegovine sa područja Grada Živinice u dijaspori “Most Živinice”, Harisom Halilovićem.

Na sastanku je razgovarano o organizaciji tradicionalne manifestacije pod nazivom „Dani dijaspore“ koja se u Gradu Živinice održava već šestu godinu, u zadnjoj sedmici mjeseca decembra.

Kako je dogovoreno na sastanku, tema ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore biće “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore u tome”.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju gdje imamo strogu zabranu većih okupljanja, manifestacija Dani dijaspore će biti održana on line, u zadnjoj sedmici mjeseca decembra.

Naime, jedinstvena, sada već tradicionalna, manifestacija „Dani dijaspore“ koja se u Gradu Živinice održava proteklih godina, zajedno sa Udruženjem „Most Živinice“, pokazatelj su uspješne saradnje Grada i njegovih građana koji žive van granica Bosne i Hercegovine.

“Tema ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore biće “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore u tome”.Naš fokus Dana dijaspore ove godine usmjeren je, prije svega, na državu Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da se treba čuti više riječi o našoj državi, njenoj konstitutivnosti, od naših sugrađana koji su izabrani i angažovani u parlamentima, vladama i drugim institucijama u svijetu. Smatram da nam danas, više nego ikad, trebaju ti ljudi, da daju svoje mišljenje i poruku kojom bi se vodili u državi Bosni i Hercegovini. Trebaju nam i da prenesu našu poruku vezanu za državu Bosnu i Hercegovinu u institucije gdje su oni sada. Zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo, želimo da sudionici ove Manifestacije budu najveći predstavanici naše države. Smatramo to jako važnim i smatramo ovo i najvažnijim Danima dijaspore do sada. Iz tog razloga nam trebaju svi naši građani, dakle i oni koji žive u državi Bosni i Hercegovini i oni koji žive izvan nje. Možda nam pomogne mišljenje naše djece koja su otišla da se školuju u stranim zemljama, a koji sada žive i rade izvan Bosne i Hercegovine. Smatram da ovakva konferencija treba biti održana u svim lokalnim zejdnicama kako bi vidjeli šta je to ono najbolje što možemo uraditi da spasimo državu Bosnu i Hercegovinu. Zamolit ćemo ljude koji budu sudionici izvan Bosne i Hercegovine da jednostavno riječima iskrenosti o državi Bosni i Hercegovini budu dodatne diplomate naše države. S obzirom da diplomatija koju imamo, trenutno, nema dovoljno snage da može državu BiH staviti na mjesto na kojem treba biti, smatramo da svi trebamo pomoći i da dodatno uključimo naše sugrađane kao sudionike u diplomatiju države Bosne i Hercegovine. Više nego ikad nam trebaju ove teme, više nego ikad trebamo ustati svi i da zajedno dogovorimo koje su to stvari koje trebamo napraviti za bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Da iz Živinica bude jedan mali korak, poruka, koja bi bila poslata i u sam vrh države gdje bi smo trebali možda imati novu strategiju djelovanja. Kroz ove sastanke koje budemo imali želimo da to bude dio stvaranja nove filozofije države Bosne i Hercegovine. Želim napomenuti da ćemo pozvati sve naše sugrađane države Bosne i Hercegovine, nije bitno odakle su i koje nacionalnosti, da učestvuju u ovoj konferenciji kako bi dobili što kvalitetnije odgovore, a sve u korist države Bosne i Hercegovine.”, rekao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

“Drago mi je da se tradicionalno nastavlja manifestacija Dani dijaspore Grada Živinice. S obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini glavna tema ovogodšnjih Dana dijaspore biće “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore u tome”. Želimo da od mjerodavnih zvaničnika u BiH čujemo trenutnu, istinsku, situaciju stanja u BiH, a onda šta građani Bosne i Hercegovine koji žive izvan granica BiH, a ima ih više od dva miliona, misle o trenutnom stanju u BiH, te kako mogu pomoći da se situacija stabilizuje u BiH, kako bi živjeli normalno kao i svi dostali građani u modermnoj Europi. Dakle, želimo da čujemo poglede uspješnih građana BiH, koji su se već involvirali i obavljaju značajne funkcije u većini zemlja u svijetu. Poznato nam je da su građani BiH ušli u dosta parlamenta, vlada i raznih drugih institucija stranih zemalja. Oni svojim lobiranjem sigurno mogu pomoći da se ova trenutna situacija u BiH prevaziđe. Naša poruka jeste da budućnost Bosne i Hercegovine nije upitna, ali mi svi, počevši od nas kao pojedinaca, moramo uraditi više da ona ima bolju budućnost.”, rekao je predstavnik Udruženja “Most” Haris Halilović.


RTV Živinice

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više