Grad Živinice: Štab civilne zaštite donio nove naredbe

Donešena je preporuka da se sve osobe na području Grada Živinice pridržavaju naredbe u vezi zabrane kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru.

Na jučerašnjem kontinuiranom zasijedanju Štaba civilne zaštite Grada Živinice donešeno je nekoliko novih preporuka i naredbi za građane Grada Živinice, a prema naredbama od Federalnog štaba civilne zaštite (FUCZ).

Naime, donešena je preporuka da se sve osobe na području Grada Živinice pridržavaju naredbe u vezi zabrane kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od od 1,5 metara.

Zatim, donešena je preporuka da u svrhu pružanja zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći građanima Grada Živinice bude 24 sata dostupan broj telefona 035 772 094, u zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Živinice.

Pored ovih preporuka donešene su i naredbe da se svi savjeti Mjesnih zajednica, gradski organi uprave i upravne organizacije, pravni subjekti i druge institucije, Crveni križ i druge humantarne organizacije i udruženja građana (lovci, ribari, planinari i svi drugi), na području Grada Živinice, stave na raspolaganje Gradskom štabu civilne zaštite, a u vezi stanja nesreće urokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH i opasnosti od širenja zarazne bolesti na području Tuzlanskog kantona.

Također, zbog povećanja broja osoba koji su u izloaciji nastavlja se i dezinfekcija svih javnih površina u našem gradu.

Dakle, sve informacije i saznanja kojima raspolažete, a da su vezana za pojavu koronavirusa, zatim ako poznajete osobe koje dolaze iz inostranstva, ili su već došli iz inostranstva, a da se ne pridržavaju naređenih mjera samoizolacije, uključujući i saznanja o podizanju tržišnih cijena u Gradu Živinice koje trebaju biti zadržane na nivou od 05.03.2020. godine, možete prijaviti na broj telefona 062/937-388 koji je u funkciji 24 sata.

“Napominjem da su poduzete sve potrebne mjere u borbi protiv koronavirusa, te podignuti svi resursi kako bi se zaštitili građani u Gradu Živinice. Dakle, još jednom ističem da ćemo biti 24 sata na terenu, stalnom zasijedanju i na raspolaganju našim građanima. Želim kazati da za kršenje naredbi koje su date postoje i prekršajne i krivične mjere prema svim licima koje ne poštuju date naredbe. Apelujem i molim naše sugrađane da ostanu kući kako ne bi imali masovno obolijevanje koje bi ostavilo velike posljedice po naše građane. Molim vas da poštujete sve naredbe koje su izdate, slijedite izdate upute i budete odgovorni prema sebi i drugima. Operativna služba Štaba civilne zaštite, uz Krizni štab, Štab civilne zaštite i Službe inspekcija i civilne zaštite, radi 24 sata i svim našim građanima je 24 sata dostupan broj telefona za sve potrebne informacije u ovoj vanrednoj situaciji uzrokovanoj pojavom koronavirusa na našem području.”, rekao je gradonačelnik Grada živinice Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više