Građani Živinica uzimanjem antibiotika na ˝svoju ruku˝ ugrožavaju vlastiti život

U periodu od 12. do 18. novembra u svijetu se obilježava “Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima”.

Budući da je prekomjerno  korištenje antibiotika te općenito lijekova postalo globalni problem, razgovarali smo sa stručnjacima koji upozoravaju građane na racionalno korištenje antibiotika.

Šefica porodične medicine u Domu zdravlja Živinice prim.dr.Duška Bećirović , potvrdila nam je, da je ovaj problem  svakodnevno prisutan i u timu gdje ona radi ali i u drugim.

Pored svojih nus-pojava koje svaki lijek sa sobom nosi, pa i antibiotik, najveću komplikaciju predstavlja stvaranje multirezistentnih sojeva, kazala  je doktorica Bećirović.

Nerijetko se dešava da građani nakon što primijete infekciju po automatizmu kreću put apoteke u kojoj uzimaju antibiotike “na svoju ruku”,istakla je doktorica,  a što nam je  potvrdila i  magistra farmacije Anela Kahrimanović  u apoteci Đulović.

Na uticaj  građana na racionalno korištenje antibiotika,  bitnu ulogu imaju farmaceuti  u izdavanju antibiotika,  i oni se prema zakonu izdaju isključivo uz ljekarski recept.

U Kantonu Sarajevo, kako nezvanično saznajemo antibiotik se ne može izdati bez ljekarskog recepta, dok je u Tuzlanskom kantonu u većini apoteka  moguće kupiti antibiotik. U apoteci Đulović  su nam također potvrdili, da ne izadju antibiotike bez recepeta, a na pitanje,  uspijevate li ubijediti građane da posustanu od potražnje antibiotika, magistra faramacije kaže…

Kada je riječ o mališanima, dr.Bećirović savjetuje da s djetetom treba provesti najmanje dvije neprospavane noći, temperaturu spuštati alternativnim metodama, a nikako korištenjem antibiotika na ˝svoju ruku˝.

S toga , oprezno sa antibioticima, upozoravaju ljekari i farmaceuti.

Kako bi se ukazalo na izuzetnu važnost ove teme od 12. do 18. novembra se u Tuzli  obilježava Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima.

RTV Živinice / Dijana Svrakić

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više