Gradonačelnik angažuje federalnu inspekciju za rješavanje neprijatnog mirisa u gradu

Kako je u proteklom vremenskom periodu došlo do širenja neprijatnog mirisa kojeg je prouzrokovala farma koka nosilja firme “Bingo”d.o.o. Tuzla, koja se nalazi u Ciljugama, gradonačelnik Samir Kamenjaković zajedno sa gradskom inspekcijom intenzivno radi na rješavanju ovog izrazito veliko problema za naše građane.

S tim u vezi, gradonačelnik Samir Kamenjaković dogovorio je sastanak za narednu sedmicu sa glavnim nadležnim federalnim inspektorom na temu rješavanja navedenog problema neprijatnog mirisa u Gradu Živinice.

Dakle, gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je nekoliko kolegija i radnih sastanaka, na kojima je izdao nekoliko naredbi različitim gradskim službama, za istraživanje i rješavanje navedenog problema.

Prema riječima glavnog inspektora Grada Živinice, problem neprijatnog mirisa nastaje zbog skladištenja đubriva na farmi koka nosilja “Bingo” d.o.o. Tuzla.

Okolinsku dozvolu za firmu “Bingo” d.o.o. Tuzla, farma koka nosilja konzumnih jaja na lokalitetu Ciljuge u Gradu Živinice, izdalo je Federalno Ministarstvo okoliša i turizma.

U okolinskoj dozvoli stoji da se nakon izđubrivanja objekta za smještaj koka nosilja, prozvedeno đubrivo odmah odvozi sa farme, te da se na lokaciji farme ne obavlja skladištenje đubriva.

Međutim, kao što nažalost imamo priliku i vidjeti, osnova ove dozvole se ne poštuje što je i dovelo do navedenog problema.
Navedenu okolinsku dozvolu možete pogledati OVDJE.

Napominjemo, da su sve dozvole za rad navedene farme koka nosilja firme “Bingo” d.o.o. Tuzla, na ovom lokalitetu Ciljuge u Gradu Živinice, izdate u 2013. godini.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković ovom prilikom istakao je da neće dopustiti da ova firma i dalje radi na takav način i da time prouzrokuje velike probleme građanima Grada Živinice, te da će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere za rješavanje ovog problema, a ukoliko bude potrebno, zajedno sa građanima Živinica izaći će na mirne proteste kako bi upozorila na ovaj problem.

“Mi zaista imamo strašne probleme sa kontinuiranim neugodnim mirisima koji dolaze sa farme koka nosilja firme “Bingo”, koji iz neugodnog mirisa prelaze u jednu agoniju koja drži grad, i mi moramo naći način da reagujemo. Želim napomenuti da su dozvole za početak rada ove farme
date 2013. godine, a to su stvari za koje već dvije godine pokušavamo pronaći način za rješavanje ovog problema. Napominjem da je 2013. data saglasnost za korištenje puta prema farmi “Bingo”, koja je istekla, imaju okolinsku dozvolu koju su dobili 2018. godine od Ministarstva okoliša i turizma, ali analizirajući ovu dozvolu, imamo dio teksta gdje jasno piše da farma “Bingo” nakon izđubrivanja objekta za smještaj koka nosilja, prozvedeni gnoj mora odmah odvoziti, te da se na lokaciji farme ne obavlja skladištenje. Dakle, farma “Bingo” po okolinskoj dozvoli nema pravo skladištiti taj dio đubriva, a upravo to izaziva neugodni miris koji se širi Gradom Živinice.
Mi smo pozvali federalnu inspekciju, i već sljedeće sedmice će federalna inspekcija, na čelu sa šefom federalne inspekcije, doći kod nas, te ćemo tražiti da se postupa po ovom rješenju. Mi ne želimo kazati da neko treba zatvoriti neku djelatnost, ali mora se držati zakonitosti. Ono što je također bitno reći jeste da je u okolinskoj dozvoli navedeno da će se gnoj odvoziti na oranice, i koristiti kao gnojivo, što znači da bi se gnoj odmah zaorao i ne bi bilo smrada. Mi ćemo od federalnog inspektora tražiti da se pristupi samo ovoj formi, koju je izdalo fedralno ministarstvo za okoliš, jer da se ovo primjenjuje mi ne bi imali problema. Poslat ćemo i akt prema Gradskom vijeću, obirom da im je istekao i pristupni put, a vjerujem da ćemo imati i podršku od Gradskog vijeća da se ovakve stvari ne dešavaju Gradu Živinice. Mi ćemo zaista krenuti oštro prema ovom problemu, a ukoliko ne budemo mogli institucionalno riješiti, mi ćemo biti prinuđeni da zajedno sa građanima izađemo na jedne mirne proteste protiv ovoga što se dešava”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više