Gradonačelnik održao sastanak sa poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona

Gradonačelnik Samir Kamenjaković jučer je u svom kabinetu održao radni sastanak sa poslanicima u skupštini Tuzlanskog kantona koji dolaze sa područja Grada Živinice.

Ono što je konkretno bila tema razgovora jeste toplifikacija Grada Živinice, kao i diskusija o nacrtu budžeta TK-a za 2020. godinu, te realizacija određenih projekata u Gradu Živinice koji bi trebali dobiti finansijsku podršku i u budžetu TK-a.

Kako je već poznato, gradonačelnik Samir Kamenjaković već nekoliko godina unazad, prije usvajanja budžeta TK-a održava sastanke sa poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona koji dolaze iz Grada Živinice.

Jako je bitno istaći da su svi poslanici koji su prisustvovali radnom sastanku izrazili podršku gradonačelniku Kamenjakoviću, kao i to da će u Skupštini TK-a djelovati po pitanju bilo kakve podrške projektima od znača za Grad Živinice.

Gradonačelnik Kamenjaković već unazad nekoliko godina radi na riješavanju toplfikacije u našem gradu, te s tim u vezi, na području Grada Živinice obavljaju se aktivnosti na izmjenama trase vrelovoda TE „Tuzla“ – Živinice, a radilo se i na adaptaciji postojeće infrastrukture i postojećih kapaciteta Termoelektrane „Tuzla“ od toplinske stanice do pumpne stanice.

Podsjećamo da je nedavno je potpisan Sporazum o nastavku međusobne saradnje i regulisanju odnosa za izgradnju toplovoda i korištenja toplifikacionih kapaciteta Termoelektrane Tuzla, po kojem bi toplifikacija u Živinicama trebala biti završena do 2022. godine.

“Danas smo imali vrlo važan sastanak sa našim poslanicima u skupštini TK-a koji dolaze iz Grada Živinice. Ja sam zaista želio da uvedem praksu za ovakve sastanke sa našim poslanicima. Tako da smo i prošlih godina imali sastanke sa poslanicima prije samog pravljenja prijedloga i usvajanja budžeta TK, u kojem mora da parcipira i Grad Živinice. Ono što predstavlja gorući problem, a što smo izuzetno intezivno pokrenuli jeste toplifikacija Grada Živinice. Došli smo u fazu da se izmjena prostornog plana TK-a mora izvršiti da bi smo trasu toplifikacije koju radimo ucrtali u plan TK-a. Mi smo poslali inicijativu prema Ministarstvu prostornog uređenja, poslali smo i plan i idejni projekat, te iz tog razloga očekujemo da se ova inicijativa i usvoji. Također želim naglasiti da trasom koju smo izmijenili, koja je praktičnija u odnosu na prvobitnu, imamo mogućnost da brže i lakše prođemo sa toplovodom, iz razloga što od ukupnih 21 čestica kroz koju prolazimo 19 je u državnom posjedu, a samo dvije u privatnom posjedu, što nam uveliko olakšava ekspropijaciju. Također, razgovorali smo i o budžetu TK-a, gdje smo željeli da preventivno djelujemo kod određenih projekata kada je u pitanju uređenje Gostelje i Oskove, kandidovanih projekata za kanalizacione mreže, te projekata za rješavanje problema vodosnabdijevanja. Iskreno se nadam da će Vlade TK-a i Skupštine TK-a imati sluha da ova pitanja u potpunosti riješimo i rekalsiramo kada je u pitanju kvalitet življenja naših građana”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Prema riječima poslanika u Skupštini TK-a Šekiba Umihanića, budžet TK-a za 2020. godinu je realan što se tiče Grada Živinice, odnosno da su to realna sredstva koja će se dodijeliti Gradu Živinice na polju naknade za vodosnabdijevanje, toplfikaciju Grada, kao i izgradnju kanalizacione mreže.

“Današnji sastanak je bio osvrt na pojedine segmente budžeta TK-a, a ono što je konkretno bila tema jeste toplifikacija Grada Živinice i eventualno ulaganje određenih amandana na ime toplifikacije Grada Živinice i izmjene prostornog plana za naredni period. Također, što se tiče budžeta TK-a, smatram da su realna sredstva koja će se dodijeliti Gradu Živinice na polju naknade za vodosnabdijevanje, toplfikaciju Grada, kao i izgradnju kanalizacione mreže”, istakao je Šekib Umihanić, poslanik u Skupštini TK-a.

“Toplifikacija Grada Živinice je dugoročan projekat, a osnovni cilj i zadatak za prostorni plan TK-a jeste da se odredi trasa toplfikacije, kao i da se vidi kako će se raditi sekundarna mreža u samome Gradu. Ono na šta trebamo obratiti pažnju jeste i budžet TK-a, odnosno da vidimo koliko možemo doprinijeti što bržoj toplifikaciji našeg grada”, kazao je Boris Krešić, poslanik u skupštini TK-a.

“Izuzetno mi je drago da je gradonačelnik Kamenjaković pozvao poslanike Skupštine TK-a koji su sa područja Grada Živinica. Ono o čemu smo danas razgovarali jeste prostorni plan TK-a i toplifikacija Živinica. U prethodnom mandatu Vlada TK-a uspjela je obezbijediti 1,5 miliona KM za izgradnju sekundarne mreže, te očekujem da bi i ove godine Vlada TK-a trebala imati sluha kada je Grad Živinice u pitanju.”, kazala je Amila Hodžić, poslanik u Skupštini TK-a.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više