Gradonačelnik održao sastanak sa poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona

Gradonačelnik Samir Kamenjaković jučer je u svom kabinetu održao radni sastanak sa poslanicima u skupštini Tuzlanskog kantona koji dolaze sa područja Grada Živinice.

Ono što je konkretno bila tema razgovora jeste toplifikacija Grada Živinice, kao i diskusija o nacrtu budžeta TK-a za 2020. godinu, te realizacija određenih projekata u Gradu Živinice koji bi trebali dobiti finansijsku podršku i u budžetu TK-a.

Kako je već poznato, gradonačelnik Samir Kamenjaković već nekoliko godina unazad, prije usvajanja budžeta TK-a održava sastanke sa poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona koji dolaze iz Grada Živinice.

Jako je bitno istaći da su svi poslanici koji su prisustvovali radnom sastanku izrazili podršku gradonačelniku Kamenjakoviću, kao i to da će u Skupštini TK-a djelovati po pitanju bilo kakve podrške projektima od znača za Grad Živinice.

Gradonačelnik Kamenjaković već unazad nekoliko godina radi na riješavanju toplfikacije u našem gradu, te s tim u vezi, na području Grada Živinice obavljaju se aktivnosti na izmjenama trase vrelovoda TE „Tuzla“ – Živinice, a radilo se i na adaptaciji postojeće infrastrukture i postojećih kapaciteta Termoelektrane „Tuzla“ od toplinske stanice do pumpne stanice.

Podsjećamo da je nedavno je potpisan Sporazum o nastavku međusobne saradnje i regulisanju odnosa za izgradnju toplovoda i korištenja toplifikacionih kapaciteta Termoelektrane Tuzla, po kojem bi toplifikacija u Živinicama trebala biti završena do 2022. godine.

“Danas smo imali vrlo važan sastanak sa našim poslanicima u skupštini TK-a koji dolaze iz Grada Živinice. Ja sam zaista želio da uvedem praksu za ovakve sastanke sa našim poslanicima. Tako da smo i prošlih godina imali sastanke sa poslanicima prije samog pravljenja prijedloga i usvajanja budžeta TK, u kojem mora da parcipira i Grad Živinice. Ono što predstavlja gorući problem, a što smo izuzetno intezivno pokrenuli jeste toplifikacija Grada Živinice. Došli smo u fazu da se izmjena prostornog plana TK-a mora izvršiti da bi smo trasu toplifikacije koju radimo ucrtali u plan TK-a. Mi smo poslali inicijativu prema Ministarstvu prostornog uređenja, poslali smo i plan i idejni projekat, te iz tog razloga očekujemo da se ova inicijativa i usvoji. Također želim naglasiti da trasom koju smo izmijenili, koja je praktičnija u odnosu na prvobitnu, imamo mogućnost da brže i lakše prođemo sa toplovodom, iz razloga što od ukupnih 21 čestica kroz koju prolazimo 19 je u državnom posjedu, a samo dvije u privatnom posjedu, što nam uveliko olakšava ekspropijaciju. Također, razgovorali smo i o budžetu TK-a, gdje smo željeli da preventivno djelujemo kod određenih projekata kada je u pitanju uređenje Gostelje i Oskove, kandidovanih projekata za kanalizacione mreže, te projekata za rješavanje problema vodosnabdijevanja. Iskreno se nadam da će Vlade TK-a i Skupštine TK-a imati sluha da ova pitanja u potpunosti riješimo i rekalsiramo kada je u pitanju kvalitet življenja naših građana”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Prema riječima poslanika u Skupštini TK-a Šekiba Umihanića, budžet TK-a za 2020. godinu je realan što se tiče Grada Živinice, odnosno da su to realna sredstva koja će se dodijeliti Gradu Živinice na polju naknade za vodosnabdijevanje, toplfikaciju Grada, kao i izgradnju kanalizacione mreže.

“Današnji sastanak je bio osvrt na pojedine segmente budžeta TK-a, a ono što je konkretno bila tema jeste toplifikacija Grada Živinice i eventualno ulaganje određenih amandana na ime toplifikacije Grada Živinice i izmjene prostornog plana za naredni period. Također, što se tiče budžeta TK-a, smatram da su realna sredstva koja će se dodijeliti Gradu Živinice na polju naknade za vodosnabdijevanje, toplfikaciju Grada, kao i izgradnju kanalizacione mreže”, istakao je Šekib Umihanić, poslanik u Skupštini TK-a.

“Toplifikacija Grada Živinice je dugoročan projekat, a osnovni cilj i zadatak za prostorni plan TK-a jeste da se odredi trasa toplfikacije, kao i da se vidi kako će se raditi sekundarna mreža u samome Gradu. Ono na šta trebamo obratiti pažnju jeste i budžet TK-a, odnosno da vidimo koliko možemo doprinijeti što bržoj toplifikaciji našeg grada”, kazao je Boris Krešić, poslanik u skupštini TK-a.

“Izuzetno mi je drago da je gradonačelnik Kamenjaković pozvao poslanike Skupštine TK-a koji su sa područja Grada Živinica. Ono o čemu smo danas razgovarali jeste prostorni plan TK-a i toplifikacija Živinica. U prethodnom mandatu Vlada TK-a uspjela je obezbijediti 1,5 miliona KM za izgradnju sekundarne mreže, te očekujem da bi i ove godine Vlada TK-a trebala imati sluha kada je Grad Živinice u pitanju.”, kazala je Amila Hodžić, poslanik u Skupštini TK-a.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više