Gradonačelnik Samir Kamenjaković traži da se hitno preispita odluka o povećanju paušala

Jutros je odražana hitna sjednica Kolegija gradonačenika na kojem je tražio da se odmah pošalje zahtjev za preispitivanje jučerašnje Odluke Gradskog vijeća Živinice o povećanju vijećničkih paušala na 1300 KM.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice Vijećnici su svoje paušale koji su iznosili 990 KM, sa dodatnom stimulacijom od 10% za prisustvo na Sjednici, povećali na 1300 KM.

-Smatra da trenutna situacija nije dobra za povećanje vijećničkih paušala, te da Vijećnici Gradskog vijeća Živinice trebaju prispitati svoju Odluku i smanjiti visinu paušala na iznos koji je i bio prije jučerašnjeg povećanja.
U toku usvajanja Budžeta Grada Živinice za 2019. godinu nisu planirana sredstva za ovu namjenu povećanja paušala, što može izazvati dodatno opterećnje i problem za Gradski budžet. Ja po Zakonu o principima lokalne samouprave u Feracijiji Bosne i Hercegovine po članu 20 i 21, kao Gradonačelnik, mogu u roku od tri dana nakon donošenja odluke zatražiti da Vijeće preispita svoju odluku. U tom slučaju Vijeće je dužno preispitati svoju odluku, u roku od 15 ili 30 dana i obavijestiti me o svojoj odluci, a do kada se ona ne smije primjenjivati-izjavio je Kamenjaković. 

On se nada da će vijećnicu još jednom preispitati svoju jučerašnju odluku o visini paušala, te odlučiti kako je najbolje za naše građane Grada Živinice.

A. Hodžić

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više