Gradska pijaca u Živinicama ne ispunjava uslove za rad, registracija trgovaca nije moguća

Uslove za rad ne ispunjava ni glavna pijaca u Živinicama koja ne posjeduje dozvolu, zbog čega se tamošnji trgovci ne mogu registovati.

Mirnes Goletić, predsjednik Udruženja pijačnih radnika općine Živinice, kaže da trgovci uopće nisu krivi za uslove na pijacama koji ujedno onemogućavaju registraciju.

On je kazao da je 2014. izvršena kontrola, nakon čega je pijaci onemogućen rad zbog neispunjavanja minimalnih uslova.

Nakon toga, pijačni trgovci su iz vlastitih sredstava izgradili kioske, međutim, nakon toga su uslijedili problemi vezani za imovinsko-pravne odnose, upotrebna dozvola za rad do danas nije izdata te pijačni trgovci ne mogu završiti cjelokupnu proceduru za registraciju.

Trgovci na pijacama u Tuzlanskom kantonu naišli su na brojne probleme nakon stupanja na snagu Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH. Zakon u TK nije moguće implementirati s obzirom na to da se pijačni trgovci ne mogu registrovati na 20 pijaca koje u ovom kantonu rade ilegalno.

“Lokalna zajednica je u postupku legalizacije zemlje, a iz naših saznanja i na svim ostalim pijacama u TK je ista situacija. Problem je svugdje isti, većina pijačnih trgovaca se želi registrovati, posebno sada u povoljnijim uslovima koje nam omogućava resorno ministarstvo, ali to ne mogu učiniti”, naveo je Goletić.

Inače, prodavci se žale i da su prvi na udaru inspekcija, a pomoćnica federalnog ministra trgovine Amra Vučjak kaže da će ova nova kategorija trgovaca konačno moći legalizovati svoj rad te da će novim zakonom plaćati doprinose po povoljnijim uslovima, kao što to rade i zanatlije te da će paušalno plaćati porez.

“To su benefiti koje su Federalna vlada i Federalni parlament zakonom dali ovoj kategoriji upravo u cilju da konačno regulišu svoj radno-pravni status pod povoljnijim uslovima”, istakla je Vučjak.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove TK Amel Mehanović kaže da nadzor nad primjenom zakona još uvijek nije počeo u ovom kantonu.

“Mi još uvijek nismo bili na terenu s obzirom na to da je bilo određenih problema tehničke prirode u smislu registracije takvih osoba. Mi smo sačinili plan koji smo prezentovali Vladi TK i u kojem smo naveli da inspekcija u prvom postupku učini jednu kontrolu kojom bismo uredili tu oblast bez represivnih mjera, odnosno u kojoj bismo prvo uredili oblast organizatora pijaca, a onda išli u kontrolu osoba koje obavljaju poslovnu aktivnsot u pijačnom prostoru”, pojasnio je Mehanović.

Nakon što ova oblast u cijelosti bude uređena, inspektori će na pijacama kažnjavati zabranom rada pijačne prodavce koji ne budu registrovani, a kazne su predviđene i prema organizatorima.

O ovoj problematici danas je raspravljano u Tuzli tokom sastanka predstavnika općinskih službi koje obavljaju poslove izdavanja odobrenja za rad, pijačnih prodavaca, vlasnika pijaca, inspekcijskih organa nadležnih za trgovinu na svim nivoima vlasti, Porezne uprave FBiH i Federalnog ministarstva trgovine.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Mirnes piše

    Steci ce se uslovi i za registraciju,sreca nismo jedina Opstina i pijaca koja nije uredjena

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više