Gradska pijaca Živinice: Nakon štrajka radnici se vratili na pijacu

Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona danas je razmatrao problem u vezi pijačnih trgovaca na Gradskoj pijaci u Živinicama, koji su posljednjih osam dana protestovali u Tuzli.

Naime, Kantonalna inpekcija je prije mjesec dana zatvorila ovu pijacu jer nema upotrebnu dozvolu, a samim tim i 150 trgovaca nema dozvolu za rad.

Pod pritiskom radnika danas je nakon redovne, održana i hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj su doneseni zaključci, piše Faktor.

Skupština Tuzlanskog kantona traži od Općine Živinice da riješi pitanje uređenja Gradske pijace, odnosno izdavanja tehničke dokumentacije (građevinske, urbanističke i upotrebne dozvole) kako bi se stvorili potrebni uslovi da pijačni trgovci registruju svoju djelatnost u skladu sa zakonom, navedeno je u zaključku.

Također, u zaključku Skupština TK sugeriše Kantonalnog upravi za inspekcijske poslove da prilikom provođenja svojih aktivnosti pokaže razumijevanje i prilagodi plan aktivnosti u vezi kontrola na Gradskoj pijaci u Živinicama do donošenja konačne odluke koja će biti predložena od radne grupe.

Mirnes Goletić, predsjednik Udruženja koje okuplja pijačne radnike Gradske pijace Živinice, rekao je da je zadovoljan odlukom koju je donijela Skupština Kantona.

Nadamo se da će Kantonalna uprava poštovati ovu odluku i da će imati razmijevanja za nas kao pijačne prodavce. Večeras ćemo kući, napokon, a sutra na svoja radna mjesta i čekati da Federacija BiH donese odluku o izmjenama i dopunama Zakona koji će obuhvatiti malo povoljniji način registracije pijačnih prodavca, kazao je Goletić.

Goletić je naveo da ukoliko Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ne bude poštovala ovu odluku, pijačni radnici će ponovo stupiti u štrajk.

autor:Mirnes/ K

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više