Hasan Muratović: RS nabavlja vojno oružje

Zastupnik u Parlamentu FBiH i naš bivši načelnik Hasan Muratović (SDP BiH) kaže da nije baš siguran koliko ozbiljno ljudi shvataju šta je uvođenje rezervnog sastava policije RS-a.

– Mi smo čuli ovdje „divna i krasna“ upozorenja šefa EUFOR-a, još jedino da uradi nešto konkretno pa da se to realizira. Nama je i previše verbalne podrške i zabrinutosti od visokog predstavnika – do svih ovih faktora međunarodne zajednice, a situacija u BiH je sve gora – upozorava Muratović.

Podsjetivši ća da je MUP RS-a nedavno nabavio 2.500 automatskih pušaka, ističe kako su to dvije lake brigade.

– Znate li vi šta to znači? Šta će automatske puške policiji, ljudi? To je vojno oružje. Policiji trebaju automati sa pištoljskom municijom, hekleri i slično, a ne vojničke automatske puške. Uredu da to ima jedna specijalna jedinica za slučaj rješavanja najsloženijih situacija, ali ovo je, mi to vidjeli ili ne vidjeli, stvaranje vojske RS-a, i to paravojske. Ovo je ustvari možda i naoružavanje iz onih iz četničkog ravnogorskog pokreta, koji su se neki dan bez oružja postrojavali u Višegradu – rekao je Muratović.

Ocjenjuje da je uvođenje rezervnog sastava sigurno destablizacija mira u BiH, bilo da se radi od strane manjeg ili većeg entiteta.

– Mi ovdje ne možemo ostati gluhonijemi, ne možemo posmatrati ponovno stvaranje okruženja u kojem se zvecka oružjem, a da mi ostanemo nenaoružani. Nećemo nikad više biti razoružani, kao što smo bili 1992. Nas je nužda natjerala da o ovome razgovaramo – poručio je Muratović.

Naglasio je da se međunarodna zajednica samo tako formalno zove, a formalno-pravno ni ne postoji.

– Neka mi neko ovdje odgovori šta je međunarodna zajednica, koje su njene institucije. To je, ljudi, jedan žargonski termin. Međunarodna zajednica ništa ne čini na tome da se ovdje zaista napravi bolje stanje i da ova zemlja korača ka miru. Nažalost, ovo što se radi u RS-u nisu koraci ka miru, nego koraci ka ratu. Mi to ne želimo – upozorio je Muratović.

Kaže kako se slaže da je neophodno popuniti postojeći mirnodopski sastav, jer iz potpisanih dokumenata vidi se koliko je više poliocije odobreno u FBiH, a koliko manje u RS-u – a mnogo je veći procenat popune u RS-u, nego u FBiH.

– Kad već govorim o aktuelnom mirnodopskom sastavu, predložit ću neke konkretne stvari. Federalna uprava policije trebala bi da uradi smjernice koje će dostaviti kantonalnim MUP-ovima u pogledu opremanja i naoružavanja jedinica iz sastava policije – rekao je Muratović.

Upitao je zbog čega se ne ostvari veća saradnja između Oružanih snaga (OS) BiH i Federalnog MUP-a?

– Živi sam svjedok da je prije izvjesnog vremena OSBiH nudile viškove svojih oklopnih transportera, a niko iz FBiH nije se udostojio da to prihvati. Naravno, MUP RS-a je to objeručke prihvatio i opremio čitavu četu oklopnjacima, samo ih prefarbao. Znači, umjesto što se ogromni novci bacaju na nabavku naoružanja različitih tipova, kalibara itd., može se puno toga dobiti od OSBiH što je tamo višak, što se prodaje ili se pretapa u željezarama – poručio je Muratović.

Formiranje rezervnog sastava policije, potcrtava, ogromni je posao za koji treba brdo novca, „brdo novih ljudi“…

– Mi u budžetima nijednog nivoa nemamo trenutno novce za to. Zato mislim da danas Federalni parlament treba prije svega da apsolutno osudi pokušaj formiranja rezervnog sastava policije u RS-u i da sve naše snage usmjerimo na to da se to pokuša zaustaviti. Jer, htjeli – ne htjeli, ako se to napravi, mi ćemo biti prisiljeni da zbog balansa snaga i tzv. ravnoteže straha, i mi pravimo rezervni sastav – zaključio je Muratović.

(vijesti.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više