Hidroksiklorokin se ne smije koristiti protiv koronavirusa izvan bolnica

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je u petak da se hidroksiklorokin, lijek protiv malarije, čiju primjenu zagovara predsjednik SAD-a Donald Trump kod zaraženih koronavirusom, ne daje oboljelima izvan bolnica i kliničkih ispitivanja, zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma.

FDA je na svojoj zvaničnoj stranici pojasnila da lijek hidroksikorokin ili klorokin često u kombinaciji s azitromicinom upravo izaziva ozbiljne poremećaje u srčanom ritmu, odnosno, abnormalni ritam i opasno ubrzan rad srca.

“Svjesni smo i povećane upotrebe ovih lijekova nakon što su ih pacijenti uspijevali dobiti nakon propisanih recepata. Zbog toga želimo upozoriti zdravstvene radnike i pacijente na sve poznate rizike koje hidroksiklorokin i klorokin nosi sa sobom. On se i dalje može koristiti u bolničkim ili kliničkim ispitivanjima, ali nije jasno hoće li zapravo određena planirana ispitivanja biti zaustavljena”, naveli su iz FDA.

Iz FDA su naveli i to da kardiolozi već sedmicama upozoravaju na srčane rizike prilikom čega su naglasili da bi hidroksiklorokin mogao biti smrtonosan za one pacijente koji već od ranije imaju određena srčana oboljenja.

Hidroksiklorokin i srodni spoj nazvan klorokin, lijek je koji postoji decenijama. Koristi se za liječenje malarije, kao i određenih autoimunih bolesti, uključujući lupus i reumatoidni artritis.

Oduševljenje njegovim potencijalom u liječenju koronavirusa počelo se razvijati u martu, kada je francusko istraživanje sugerisalo da hidroksiklorokin u kombinaciji s azitromicinom (antibiotik poznat kao Z-Pak) može imati koristi kod pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa. Časopis koji je objavio francusku studiju, međutim, kasnije je rekao da članak nije ispunio očekivani standard.

Objava ove agencije dolazi dan nakon što je regulator za lijekove Evropske unije upozorio na nuspojave tih lijekova, pozvavši ljekare da pažljivo prate svoje pacijente koji su na tim lijekovima.

Za sada nema dokaza o učinku tih lijekova na virus.

Za COVID-19, bolest koju uzrokuje novi koronavirus, nema odobrenog lijeka, niti vakcine.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više