Historijski muzej BiH: Stručnjaci razgovarali o političkim ulogama muzike

Političke uloge muzike tokom 20. stoljeća u Evropi bila je tema okruglog stola i simpozija koji je održan u Historijskom muzeju BiH.

Tom prilikom, okupili su se stručnjaci koji su otvorili razgovor o pristupu muzici u širokoj lepezi društveno-političkih pravaca, od uloge muzike u stvaranju revolucije, do muzike kao kritičkog, društvenog alata.

Na simpoziju su govorili: prof. Dario Martinelli (Univerzitet Helsinki i Univerzitet Lapland), prof. Beat Föllmi (Univerzitet Strasbourg), prof. Mathieu Schneider (Univerzitet Strasbourg).

Na Okruglom stolu učesnici su govorili o muzici kao otporu prema destrukciji rata u kontekstu opsade Sarajeva 1992-1995. Fotografije koncerta Sarajevske filharmonije, koja 1994. godine pod dirigentskom palicom Zubin Mehte, izvodi Mozart-ov „Requiem” u spaljenoj i srušenoj gradskoj Vijećnici, obišle su cijeli svijet i postale sinonim kulturnog otpora i doprinos umjetnika u zaustavljanju rata.

O organizaciji, pripremama, izvedbi i značenju koncerta za opkoljeni grad i građane Sarajeva govorili su sudionici i svjedoci događaja: Emir Nuhanović, koji je kao direktor Sarajevske filharmonije sudjelovao u pripremi i organizaciji koncerta, Gordana Blažinović, prva violin na koncertu, Branka Vidović, novinarka u muzičkoj redakciji Radio BiH  i Kanita Fočak, koja je maestra Mehtu ugostila u svom stanu.

Ispred Sarajevske filharmonije publici se obratila i Nina Granov i govorila o misiji i aktivnostima filharmonije u njenoj 100-oj godišnjici. Razgovor je sniman i predstavlja vrijedan doprinos muzejskoj arhivi “Opkoljeno Sarajevo”.

Program je završen koncertom protestnih i revolucionarnih pjesama mladih litvanskih umjetnika Aiste Benkauskaite (vokal) i Justas Pilibaitis (piano), koje je odabrao i pripremio prof. Dario Martinelli.

Organizatori ovog događaja bili su Forum Voix Etouffées i Historijski muzej BiH, u saradnji sa Univerzitom u Strasbourgu i Univerzitetom tehnologije Kaunas, te uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, navedeno je u saopćenju Historijskog muzeja BiH.

The post Historijski muzej BiH: Stručnjaci razgovarali o političkim ulogama muzike appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više