Tehnograd

HO Horizonti: Otvoreno pismo članovima i članicama Evropskog parlamenta

Poštovane članovi/ce Evropskog parlamenta i Parlamenata država članica EU,

Pozivamo vas daizvršite pritisak na svoja politička rukovodstva i vlade, s ciljem da POLITIČARI BOSNE I HERCEGOVINE NA SVIM NIVOIMA VLASTI po uzoru na članice Evropske unije poštuju osnovna ljudska i građanska prava, kojim se omogućuje aktivno/pasivno biračko pravo građaninu i građanki u BiH. Želimo da svako/a od nas da ima pravo da bira i da bude biran/a po sistemu izvrsnosti i bez etničkog, rodnog, vjerskog i drugog diskriminatornog uslovljavanja ili ograničenja.

Vi kao predstavnici država EU treba da date do znanja vladajućim elitama da ništa manje nije prihvatljivo. Na taj način, poštujući vlastitestandarde i vrijednosti, omogućit ćete bolji život građankama i građanima BiH, jer iz kršenja ljudskih prava proizilaze i drugi problemi sa kojima se naši građani svakodnevno suočavaju.

Kršenje prava građanki i građana ove države je utvrdio i Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, te je donio presude u korist našihgrađanki i građana. Međutim, ne postoji politička volja da se zakoni mijenjaju u korist građana.

U potpunosti podržavamo i stojimo iza stava gospođe Zornić, čiji je motiv za pravnu borbu po njenim riječima multietnička i građanska BiH. Pravno i suštinski jednostavno rješenje je to da se iz Ustava izbriše formulacija “država konstitutivnih naroda, Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih”, te da se ista zamjeni sa “država svih njenih građana i građanki”.

U zemlji, u kojoj još još vodimo bitku za ženska prava, gospođa Zornić se bori za prava svih građana/ki BiH.

Neformalne Ženske lobi grupe HO HORIZONTI iz gradova Srebrenik, Gračanica, Živinice i Tuzla, pozivaju na mir i zaštitu prava i sloboda svih građana/ki Bosne i Hercegovine.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više