Hoće li biti padavina u TK u narednim danima?

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Navedeno je ovo u preporukama i mjerama Federalnog hidrometeorološkog zavoda koji je izdao Narandžasto upozorenje za dio Bosne i Hercegovine zbog obilnijih padavina. To se prvenstveno odnosi ja jug, jugozapad i centralne dijelove naše zemlje.

”Najviše problema očekujemo na ovim prostorima. Kada je u pitanju dio BiH koji se odnosi na TK, količine padavina koje očekujemo nisu ni blizu ovih na jugu i u centralnim predjelima Bosne. Nešto manje količine očekujemo na tim prostorima, ali tmurno i uz padavine do kraja ovog dana i tokom  noći s četvrtka na petak”, navodi Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prestanak padavina je u petak prije podne i to će značiti kraći stabilniji period, međutim u dane vikenda prognozirane su nove padavine širom zemlje. Bit će i snijega, navodi Krajinović.

”Sniježne padavine na području tuzlanske regije očekujemo u subotu u nedjelju. Iz kiše će lagano padavine prelaziti u susnježicu i snijeg, nešto veće količine očekujemo tokom vikenda. Neće to biti pretjerano velike količine snijega i sniježni pokrivač koji će se formirati, neće biti onaj idilični zimski sniježni pokrivač kako očekujemo u ovaj dio doba godine”, istične Krajinović.

Temperature će u petak biti od -3 do 2 stepena ujutro, a dnevne do 5 stepeni Celzijusa. Tokom vikenda će, kako navodi Krajinović biti niže temperature u odnosu na današnje ili one koje su prognozirane za petak, pa je preporuka svima da se pripreme i adekvatno obuku.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više