Hoće li januarske penzije u FBiH biti uvećane za 11 posto?

Fuad Kurt, ljekar u penziji, kao i svi penzioneri živi teško, naročito u periodu stalnog rasta cijena. Iako, kako kaže, ima solidnu penziju, ona je nedostatna za sve troškove života.

Da vam pravo kažem minimalno je, troškovi brzo rastu, ali eto, daj šta daš. Većina penzionera živi sa 500 KM, zamislite kako oni žive, ja bi njima dao Nobelovu nagradu kako preživljavaju ovaj vakat“, kazao nam je Fuad.

Teško preživljava i Najla, penzionerka, koja, da bi mogla pokriti sve troškove, prodaje svoje domaće proizvode, jer je penzija, kaže nedovoljna.

Proizvodiš sebi sve da ne moraš sve kupovat. Penzija može biti za dadžbina, ne može biti nizašta drugo i to je to“, kaže Najla.

Da je život težak, svjesni su i u Udruženju penzionera TK, ali nadaju se da će se nešto promijeniti ukoliko do kraja ove sedmice bude usvojen Budžet Federacije, jer bi to značilo povećanje penzija za 11,1 posto.

Sredstva su obezbijeđena, u Budžetu je planirano povećanje penzija u ovoj godini za 15 posto. Ovo će ići sa 11 posto, a u aprilu će doći do poravnjanja iznosa u skladu sa rastom inflacije“, kazao je u izjavi za RTV Slon Haso Halilović, predsjednik Udruženja penzionera TK.

Međutim, sada je sve u rukama poslanika i delegata u Federalnom parlamentu. Jasno je to i penzionerima, koji i nisu optimistični po pitanju povećanja penzija.

Ne vjerujem više ništa, ovo ti je jedna zemlja, a tri gospodara, jedna raja, a tri harača daje“.

Pa neću ni 50 KM dobit tog povećanja, a treba mjesec živjeti, pa šta oni misle, da smo mi mala stoka“.

Svako sebi grabi, ništa mi to neće značit, oni rade šta hoće, pričaj šta god hoćeš oni rade po svome“.

Mala fajda od toga, mi penzioneri jedva čekamo kad će to bit, sebi povećavaju kako hoće, a nama trebaju svi da vjećaju“.

Krajnji rok za usvajanje Budžeta je 27. januar. Ukoliko ne bude usvojen, uslijedit će odluka o privremenom finansiranju, a to znači da planovi o povećanju penzija padaju u vodu. Ako do toga dođe, penzioneri su spremni na masovne proteste.

Nijednog momenta nećemo da sumnjamo da će neko sebi dozvoliti luksuz da okupimo 100 hiljada penzionera ispred Parlamenta, Vlade, da blokiramo sve, od kantona do Federacije“, kazao je Halilović.

Ako Budžet Federacije bude usvojen u ovoj sedmici, svi penzioneri će već 5. februara dobiti uvećane penzije, dok će novo povećanje od oko pet posto, uslijediti u aprilu ove godine.

The post Hoće li januarske penzije u FBiH biti uvećane za 11 posto? appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više