HOĆE LI POLITIKA UNIŠTITI AERODROM U TUZLI?

Aviokompanija Ryanair od septembra bi trebala početi saobraćati s Međunarodnog aerodroma u Tuzli, međutim cijeli proces bi mogla zaustaviti politika koja se proteklih mjeseci u Tuzlanskom kantonu uglavnom bavi smjenom uprava javnih ustanova i preduzeća.

Menadžment Međunarodnog aerodroma u Tuzli ranije je najavio uspostavu saradnje s najvećom evropskom aviokompanijom Ryanair, koja bi od septembra ove godine trebala uspostaviti ukupno četiri linije sedmično prema dva njemačka grada.

Redom vožnje i prodajom avionskih karata i spomenta kompanija je najavila svoje poslovanje iz Tuzle. Međutim, ugovor o saradnji između dva privredna subjekta još uvijek nije potpisan, a da li će i kada do toga doći, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može potvrditi.
Posljednju riječ o tome će dati Nadzorni odbor Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kojeg je nedugo nakon preuzimanje svog dijela mandata imenovala aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona, a koji, kako saznaje Klix.ba već duži vremenski period prolongira davanje saglasnosti na potpisivanje dokumenta.

“Vlada Tuzlanskog kantona načelno jeste za uspostavu saradnje s Ryanairom, ali da se to ne desi u mom mandatu, što im poslije otežava postupak moje smjene. Riječ je o najvećoj aviokompaniji u Evropi po veličini flote, baznih aerodroma i obimu prevezenih putnika. Aerodrom bi s ovom saradnjom imao povećanje prihoda, što je izuzetno korisna stvar, a oni kada ulaze na aerodrom planiraju ostati duži vremenski period. S informacijom da oni dolaze na aerodrom nama su se javile još dvije nove kompanije s kojima vršimo pregovore”, kaže za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Esed Mujačić.

Saradnja se prolongira mjesecima

Kako nam je otkrio Mujačić, Ryanair je još u junu trebao uspostaviti saobraćanje s tuzlanskog aerodroma, međutim, zbog političkih odugovlačenja to je prolongirano za septembar.

“Mi smo načelno prihvatili uslove Ryanaira, a politička odugovlačenja su takve prirode da su članovi Nadzornog odbora sa dnevnog reda sjednica skidali potpisivanje ugovora, uz obrazloženja da to sve treba analizirati, provjeriti mišljenje Wizz Aira i slično. Ustvari, tražili su razloge samo da se to prolongira i došli smo do toga da Ryanair nije mogao uspostaviti letove u junu”, otkrio nam je Mujačić.

Inače, kako je vidljivo iz prakse, u fokusu aktuelne vlasti u Tuzlanskom kantonu, umjesto uspostave saradnje sa aviokompanijom i ostvarenje benefita za aerodrom koji je pretrpio finansijsku štetu usljed pandemije koronavirusa, sad je ipak smjena menadžmenta koja je, ako ćemo pratiti raniju formulu po kojoj se mijenjaju direktori, veoma blizu.

Naime, Kantonalna vlada na prošloj sjednici odbila je prihvatiti izvještaj o radu i poslovanju Međunarodnog aerodroma u Tuzli, što je, prema ranijim iskustvima, uvertira u smjenu menadžmenta ovog javnog preduzeća.

“Resorno ministarstvo je predložilo da se izvještaj ne usvoji, uz davanje negativnog mišljenja, što je potvrdila i vlada. Suština negativne ocjene je u tome da smo prošle godine imali manji prihod i obim prijevoza u odnosu na 2019. To je apsurdno jer nigdje u svijet ne postoji nijedno preduzeće koje se bavi prijevozom, a da je imalo približne rezultate kao u 2019. zbog pandemije koronavirusa”, dodao je Mujačić.

Resorni ministar: Smjena nema veze sa davanjem saglasnosti

S druge strane, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Hamza Bešić za Klix.ba kaže da je još uvijek samo u najavi mogućnost da Ryanair bude kompanija koja će zaključiti ugovor s Međunarodnim aerodromom u Tuzli.

“Mi sad čekamo da uprava da prijedlog ugovora i dostavi ga Nadzornom odboru, kako bi se on mogao očitovati. S obzirom na to da se radi o strateškom ugovoru za razvoj Međunarodnog aerodroma potrebno je da na njega saglasnost da Nadzorni odbor. Također, smjena uprave aerodroma, o kojoj je rano govoriti, nema veze sa donošenjem strateških odluka za aeorodrom jer Nadzorni odbor će imati pred sobom prijedlog ugovora, razmotrit će ga i zaključiti da li je on u interesu aerodroma ili ne”, izjavio je Bešić.

Ukoliko i zvanično dođe do njegove smjene, Mujačić navodi da će poduzeti sve zakonom predviđene mjere kako bi zaštitio svoj interes sa moralne, ali i materijalne strane, kao i poslovanje aeordoma.

Inače, Mujačiću bi ovo mogla biti druga pravna bitka, s obzirom na to da je već jednom na sudu dobio postupak koji je pokrenuo zbog nezakonite smjene sa pozicije direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više