Imamović i Zvizdić: Prioritet izgradnja autoputa Brčko, Orašje, Tuzla – Žepče

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, primio je danas u posjetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Zvizdića, sa saradnicima.

Gradonačelnik Tuzle i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  razgovarali su o trenutnim političkim i društvenim dešavanjima u zemlji i u gradu Tuzli, cestovnoj povezanosti  Tuzlanskog  kantona sa ostatkom Bosne i Hercegovine, i drugim temama vezano za  ekonomski i društveni razvoj na nivou Federacije, Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle, prilikom današnjeg sastanka je izjavio: “Meni je čast da nam je danas u posjeti predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gospodin Denis Zvizdić. Dobio sam pitanje kako pomoći lokalnim zajednicama.  Mislim da se lokalnoj zajednici i državi najbolje može pomoći time da se razbije putna blokada.  Smatram veoma hitnim izgradnju autoputa Brčko – Orašje -Tuzla – Žepče, projekat koji bi pomogao putnoj deblokadi ovog najmnogoljudnijeg dijela Bosne i Hercegovine. To je jedan od top prioriteta. Iznio sam mišljenje da smatram prioritetnim i racionalizaciju Federacije. To bi bio način da se rastereti privreda, da mladi ljudi što manje idu iz Bosne i Hercegovine.”

U svojoj izjavi, Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je sljedeće: “Prije svega želim da se zahvalim gradonačelniku na srdačnoj dobrodošlici. Gradonačelnik vrlo uspješno vodi Grad Tuzlu, koja može biti dobar primjer razvoja lokalne zajednice i stvaranja dobrog ambijenta za ugodan život i poslovanje. Razgovarali smo o svim konkurentskim i komparativnim prednostima koje imaju grad Tuzla i Tuzlanski kanton, ali smo se fokusirali i na određene slabosti, odnosno nedostatke koje ne dozvoljavaju da grad Tuzla a ni Tuzlanski kanton dožive svoj potpuni ekonomski i društveni razvoj. Fokus smo stavili na zaista jako lošu cestovnu povezanost Tuzlanskog kantona sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Neophodno je u brzom vremenskom periodu u potpunosti cestovne i željezničke infrastrukture integrirati u cestovne tokove unutar Bosne i Hercegovine. To su projekti koji moraju imati prioritet u radu svih onih koji su za to nadležni. Vrlo sam spreman i otvoren za sve daljnje razgovore i da moju funkciju stavimo u službu partnerstva sa gradonačelnikom i sa Tuzlanskim kantonom. Vrlo su racionalne i korisne ideje koje gradonačelnik ima u smislu racionalizacije i funkcioniranja Federacije, posebno u smislu okrupnjavanja fondova. Govorimo o budućnosti države i zaista se moramo posvetiti funkcioniranju Bosne i Hercegovine.”

Nakon sastanka u gradskoj upravi, predsjedavjući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u pratnji gradonačelnika, položio je cvijeće na spomen obilježje na Kapiji.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više