Indeks efektivnosti pravosuđa BIH: Efektivnost sudija i tužilaca se pogoršala

Sveukupna efektivnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, koju i javnost i pravosuđe već smatraju niskom, u prošloj je godini opala, posebice u pogledu borbe protiv korupcije – pokazuju rezultati Indeksa efektivnosti pravosuđa BiH za 2020. godinu (Indeks).

Indeks, koji izrađuje Measure projekat Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) za podršku monitoringu i evaluaciji (Monitoring and Evaluation Support Project), se izračunava na osnovu tri izvora podataka: anketiranih građana BiH, anketiranih  sudija i tužioca te iz administrativnih podataka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

“Povjerenje javnosti i pouzdanje sudija i tužilaca u pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini je bitno za funkcionalnu demokraciju,” izjavila je direktor Misije USAID-a Courtney Chubb, i dodala: “Dalje opadanje efektivnosti pravosuđa ugrozit će razvoj BiH i nade za evroatlantske integracije u budućnosti. Nadamo se da će novo rukovodstvo VSTV-a upotrijebiti Indeks i napraviti pozitivne promjene u pravosudnom sistemu i procesima.”

Indeks pokazuje i da se percepcija sudija i tužilaca o efektivnosti pravosuđa znatno pogoršala u 2020. godini, što prati i pad vrijednosti indikatora zasnovanih na podacima o upravljanju sudskim predmetima VSTV-a. Ovo je već druga godina zaredom da je percepcija sudija i tužilaca o efektivnosti bh. pravosuđa u padu.

Međutim, posebno zabrinjava najniži broj kako prijavljenih tako i riješenih predmeta korupcije od pokretanja izrade Indeksa 2015. Godine. Kako se vidi iz administrativnih podataka, iako broj novih predmeta opada, pravosudni resursi su u porastu. Vrijeme potrebno za rješavanje predmeta i porast broja neriješenih predmeta u prvostepenim sudovima i tužilaštvima time umanjuju efektivnost pravosuđa.

 

USAID-ov Indeks efektivnosti pravosuđa je, istovremeno, preporučio pravosudnim akterima, prije svega VSTV-u BiH, da preduzmu korektivne mjere na jačanju povjerenja javnosti, i to putem efektivnijeg procesuiranja predmeta korupcije i visokog kriminala. Pored toga, čelnici pravosuđa se pozivaju da prepoznaju problema i poduzmu mjere za ublažavanje rastućeg nezadovoljstva samih sudija i tužilaca stanjem u njihovoj profesiji.

Vlada SAD, posredstvom USAID-a i drugih agencija, odlučna je pružati podršku BiH pravosuđu kako bi se efikasno borilo protiv korupcije i organizovanog kriminala, što su ključni preduslovi na putu do stabilne Bosne i Hercegovine.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više