Inspekcija odgodila rušenje objekta: Građani daju podršku porodici Omeragić

Molim građane Općine Živinice i šire, da pažljivo pročitaju informacije o mom problemu koji imam sa nadležnim organima Općine, pa nakon toga ili da mi daju podršku ili da mi ukažu na moje greške u predmetu koje ću obrazložiti.

Ako ste unazad par dana čitali o ovom problemu i ako vas imalo interesuje ovim putem vas obavještavam da je najava rušenja objekta za 29.07.2016 godine (danas), hvala Bogu odložena za 15 dana. U daljnjem tekstu možete pročitati ukratko hronologiju događaja u ovome slučaju!
Naime, posjedujem parcelu označenu kao k.č.br. 997. K.O. Živinice grad, na kojoj se nalazi kuća površine 46 m2 i dvorište površine 131 m2. Kuća je sagrađena 1928 godine, a naslijedila sam je od mog rahmetli oca Memišević Ćerima.

DOKAZ: Kopija katastarskog plana od 06.04.2016 godine, kao i objekat koji jos uvjek postoji.
Na moj zahtjev rješenjem br. 02/16-364-79/95 od 18.10.1995 godine dobijam rješenje o urbanističkoj saglasnosti za gradnju poslovnog objekta na pomenutoj parceli K.Č. br. 997 , veličine 6x8m kao trajan, da bi nadležni Općinski organ, rješenjem br. 05/4-364-122/96, od 21.05.1996 godine izmjenio trajno rješenje, pa umjesto stalnog karaktera treba da bude privremenog karaktera na dvije godine. Nakon toga dobijam građevinsku dozvolu, a rješenjem br. 05/4-360-32/96 od 30.05.1996 godine odobrena je upotreba izgrađenog poslovnog objekta. Od prvog dana imali smo prijavljene radnike, plačali poreze i doprinose i uredno obavljali ostale obaveze.

Obzirom da je prošlo već 10 godina od izdavanja odobrenja za rad, tražila sam pismenim zahtjevom 31.10.2006. godine, da se status ovog objekta trajno riješi ( da se izmjenom regulacionog plana ovaj objekat pretvori u trajno ili odobri izmještanje objekta na istoj parceli, na dijelu udaljenom od raskrsnice). Međutim, odgovor na moj zahtjev nikada nisam dobila.

138749

Sva rješenja i prepiske se nalaze kod mene i kod nadležnih Općinskih organa.Nakon 21 godine rada objekta, dobijam rješenje u kome se nalaže rušenje pomenutog objekta. Na ovo rješenje ulažem žalbu u kojem nudim rješenje ovog pitanja na obostrano zadovoljstvo, i to:
da mi se izda rješenje o izmještanju objekta na istoj parceli koji nikome ne bi smetao (čak ni proširenju ove raskrsnice), ali da mi se da normalan rok od minimum 6mjeseci (moram tražiti kredit za izgradnju, jer vlastitih sredstava nemam). Napominjem, da trenutno imam 3 prijavljena radnika koji izdržavaju svoje porodice.

Ne znam iz kojih razloga ovakva upornost i insistiranje na rušenje objekta, kada se ovo pitanje može sasvim jednostavno riješiti, (kako sam već navela), a posebno kada kao građani znamo da Općina ima daleko veće probleme kao i ogroman broj bespravno izgrađenih objekata, a naknadno legalizovanih, dok moj objekat nikada nije bio nelegalan.

Zar 21 godina legalnog rada nije dovoljna da se moje pitanje trajno i legalno riješi? Često slušamo na TV-u kako je broj nezaposlenih iz godine u godinu sve veći, a ovim potezom Općine taj broj će se povečati za jos 3 osobe a njihove porodice još više osiromašiti.

Još jednom molim građane da svoje mišljenje javno iznesete, bez obzira bilo ono pozitivno ili negativno, na čemu se unaprijed zahvaljujem./Omeragić Rabija/

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Komentari isključeni.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više